AWBUD SA zawarcie znaczącej umowy cesji wierzytelności na zabezpieczenie

18.11.2014, 11:15aktualizacja: 18.11.2014, 11:15

Raport bieżący 63/2014

Zarząd AWBUD S.A. w Fugasówce ("Emitent") informuje, że w dniu 17 listopada 2014 r. otrzymał obustronnie podpisaną umowę cesji wierzytelności na zabezpieczenie datowaną na 14 listopada 2014 r., zawartą pomiędzy Emitentem, jako zbywcą a MAGELLAN S.A. w Łodzi ("MAGELLAN S.A."), jako nabywcą ("Umowa").

Na podstawie Umowy i na warunkach w niej określonych Emitent zbył na rzecz MAGELLAN S.A. wierzytelność z tytułu wynagrodzenia należnego Emitentowi od Legnickiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Spółka Akcyjna w Legnicy za wykonanie Kontraktu Nr JRP/221/P-1/04/14 zawartego w dniu 23 kwietnia 2014 r., w wysokości 17.181.764,96 zł (siedemnaście milionów sto osiemdziesiąt jeden tysięcy siedemset sześćdziesiąt cztery złote dziewięćdziesiąt sześć groszy) celem zabezpieczenia spłaty, między innymi, pożyczki udzielonej Emitentowi przez MAGELLAN S.A. na kwotę 15.500.000,00 zł (piętnaście milionów pięćset tysięcy złotych) na podstawie umowy pożyczki datowanej na 14 listopada 2014 r. zawartej pomiędzy Emitentem, jako pożyczkobiorcą a MAGELLAN S.A., jako pożyczkodawcą (o zawarciu umowy pożyczki Emitent poinformował raportem bieżącym nr 62/2014 z dnia 18 listopada 2014 r.). Umowa przewiduje karę umowną w wysokości 9% wartości wierzytelności objętej Umową, nie więcej niż równowartość 200.000,00 EUR na datę zawarcia Umowy, za brak powiadomienia MAGELLAN S.A. o zapłacie kwoty zbytej wierzytelności na inny rachunek niż wskazany w zawiadomieniu o cesji i nieterminowe przekazanie takiej wpłaty na rachunek MAGELLAN S.A. jako nabywcy, z prawem dochodzenia odszkodowania uzupełniającego.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków stosowanych powszechnie dla tego typu umów.

Emitent uznaje Umowę za znaczącą, gdyż wartość Umowy przekracza 10 % kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/