Polityka i społeczeństwo

MSZ: w Bukareszcie trójstronne rozmowy o polityce bezpieczeństwa (komunikat)

19.11.2014, 17:22aktualizacja: 19.11.2014, 17:22

- MSZ informuje:

Kryzys na Ukrainie i jego wpływ na bezpieczeństwo w regionie był jednym z głównych tematów czwartej rundy trójstronnych konsultacji z udziałem Polski, Rumunii i Turcji. Do rozmów z udziałem podsekretarza stanu w MSZ Leszka Soczewicy doszło 19 listopada 2014 r. w Bukareszcie.

W trakcie spotkania dyskusja poświęcona była również ocenie stanu wdrażania decyzji szczytu NATO z Newport, zwłaszcza w odniesieniu do Planu Gotowości. W Bukareszcie rozmawiano także o bieżącej sytuacji w Syrii i Iraku, szczególnie w kontekście walki z tzw. Państwem Islamskim.

Wiceminister Leszek Soczewica podkreślił wspólne dążenie trzech państw do poprawy sytuacji bezpieczeństwa w bezpośrednim sąsiedztwie oraz w strefie euroatlantyckiej. –Dwa najpoważniejsze obecnie kryzysy międzynarodowe, tj. konflikt na Ukrainie oraz stworzenie quasi-państwa na terenie Syrii i Iraku przez tzw. Państwo Islamskie, mają miejsce tuż za naszymi granicami. Polska, Rumunia i Turcja zgodziły się, że NATO musi być gotowe do realizacji swej podstawowej funkcji, tj. kolektywnej obrony terytorium swych członków – zaznaczył wiceszef polskiej dyplomacji. W ocenie wiceministra Soczewicy w tym celu niezbędna jest szybka i pełna realizacja postanowień ostatniego szczytu NATO. Pierwszych decyzji spodziewamy się już w grudniu br. w trakcie spotkania ministrów spraw zagranicznych państw Sojuszu – zaznaczył wiceminister.

Stronę rumuńską podczas rozmów reprezentował sekretarz stanu ds. strategicznych w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Bogdan Aurescu, a turecką – zastępca podsekretarza stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Ahmet Muhtar Gün.

kom/ ksi/

Data publikacji 19.11.2014, 17:22