Cele życiowe Polaków mają coraz częściej charakter niematerialny

25.11.2014, 10:17aktualizacja: 25.11.2014, 10:17

Zdjęcie 1
Do 28 listopada na stronie www.liczasieludzie.pl trwa konkurs, w którym ING Bank Śląski zachęca do dzielenia się swoimi życiowymi celami. Tylko w ciągu trzech tygodni internauci wysłali przeszło 7 000 odpowiedzi na pytanie "Co chcesz jeszcze w życiu zrobić?". Przeanalizowaliśmy ponad 2 500 zgłoszeń, aby sprawdzić, co Polacy planują i do czego dążą.

Respondenci okazali się być niezwykle zgodni, co do natury swoich planów - blisko trzy czwarte wskazało na cele niematerialne. Szczególnie rozbudowaną kategorią dążeń są te związane z tematyką podróżniczą. Polacy odważnie planują wyjazdy do najbardziej egzotycznych zakątków świata, w poszukiwaniu wrażeń i wiedzy. ("Zgubić się w obcym państwie. Czasami od tego zaczyna się najlepsza część podróży"). Kiedy przychodzi do kategorii, takich jak rodzina i emocje, stawiamy przede wszystkim na budowanie silnych więzi ("Być bohaterem dla swoich synów"). Chcemy też realizować siebie, a swoje pasje planujemy z rozmachem ("Stanąć na scenie teatru muzycznego, zagrać główną rolę w musicalu").

Dążenia kobiet i mężczyzn niewiele różnią się od siebie. Wszyscy najbardziej chcemy podróżować. Kobiety na drugim miejscu stawiają plany związane z rodziną i domem (17,2%), dopiero za nimi dążenia, będące wyrazem osobistej pasji (16,8%). Mężczyźni wydają się nieco bardziej skupieni na sobie - na drugim miejscu stawiają cele nawiązujące do osobistych pasji i ekstremalnych wyzwań (18,6%). Cele związane z rodziną uplasowały się na trzeciej pozycji (16%).

Jak przekonuje trener, Jacek Walkiewicz, cele to drogowskazy pokazujące kierunek. Pozwalają zastanowić się nad sposobami ich osiągnięcia: jak się do nich zabrać, gdzie szukać informacji, skąd wziąć środki finansowe, czy jak wygospodarować czas potrzebny na ich realizację. Wizualizacja zaś urzeczywistnia cele i motywuje do działania.

Jeszcze do 28 listopada na stronie www.liczasieludzie.pl można dzielić się swoimi celami. Najciekawsze doczekają się zilustrowania, stając się motywacją dla autorów do ich realizacji.

Więcej informacji o wynikach raportu i ilustracje w wysokiej rozdzielczości: http://bit.ly/1HD3nCO

KONTAKT:

Miłosz Gromski