HERKULES SA częściowe rozliczenie wydatków inwestycyjnych

27.11.2014, 16:05aktualizacja: 27.11.2014, 16:05

Raport bieżący 35/2014

Zarząd Herkules S.A. informuje, że w wyniku złożonego przez Emitenta wniosku o płatność pośrednią w ramach podpisanej z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości Umowy o dofinansowanie Projektu pt. "2 turbiny w 72 godziny - Innowacyjna usługa kompleksowego wznoszenia turbin wiatrowych", w dniu 26 listopada 2014 roku nastąpiło częściowe rozliczenie finansowe w/w projektu.

W ramach powyższego rozliczenia BGK przekazał na rzecz Herkules S.A. kwotę: 3.252.502,49 zł, z czego kwota 379.502,49 zł zasiliła rachunek Spółki, natomiast kwota 2.873.000,00 zł wpłynęła bezpośrednio na rachunek mLeasing Sp. z o.o. tytułem spłaty części pożyczki zaciągniętej przez Herkules w celu sfinansowania zakupu żurawia TC 2800-1. Informacja o zawarciu umowy pożyczki z mLeasing Sp. z o.o. została przekazana raportem bieżącym nr 17/2014 w dniu 16 czerwca 2014 roku.

Powyższa spłata części pożyczki znacząco wpłynie na obniżenie poziomu zadłużenia finansowego Spółki na koniec 2014 roku.

Do dnia 27 listopada 2014 roku Herkules S.A. otrzymała w sumie 12.596.058,52 zł w związku z realizacją Projektu współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Działanie 4.4.

Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że w ramach wyżej wymienionego Programu Spółka, złożyła już wniosek o płatność końcową i oczekuje na ostatnią transzę dotacji w wysokości 284.724,26 zł.

Podstawa prawna: Informacje poufne

Więcej na: biznes.pap.pl