Polityka i społeczeństwo

ABW: kolejne zatrzymania ws. oszustw skarbowych przy obrocie biokomponentami paliwa (komunikat)

02.12.2014, 09:09aktualizacja: 02.12.2014, 09:09

- ABW informuje:

Funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, działając pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Gliwicach, zatrzymali kolejną osobę w związku z oszustwami podatkowymi i praniem brudnych pieniędzy przy obrocie biokomponentami paliwa. Straty Skarbu Państwa przekraczają kwotę 400 milionów złotych.

Delegatura Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Łodzi wraz z Zarządem Centralnego Biura Śledczego Policji w Krakowie prowadzi od czerwca 2014 roku pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Gliwicach jeden z wątków śledztwa dotyczący grupy przestępczej zajmującej się oszustwami skarbowymi przy obrocie biokomponentami paliwa.

W toku prowadzonego postępowania nasi funkcjonariusze ustalili, że w latach 2012-2014 sprawcy stworzyli na terenie całego kraju sieć kilkunastu spółek wykorzystywanych do tzw. karuzelowego obrotu biokomponentami paliwa. Towar ten stanowił przedmiot szeregu transakcji handlowych, aby w ostateczności fikcyjnie trafić do krajów Unii Europejskiej, w wyniku czego grupa przestępcza uzyskiwała nienależne zwroty podatku VAT.

Dotychczas poczynione ustalenia i zebrane dowody - w tym także w oparciu o współpracę nawiązaną z partnerami zagranicznymi - pozwoliły funkcjonariuszom ABW oraz CBŚP na zatrzymanie 8 osób: udziałowców, prezesów, prokurentów oraz pracowników spółek usytuowanych w Polsce i Czechach. O skali procederu świadczy fakt, iż Prokuratura zarzuciła podejrzanym udział w procederze uszczuplania podatku VAT o wartości przekraczającej łącznie 400 milionów złotych oraz „wypranie pieniędzy” pochodzących z tych przestępstw w kwocie ponad 900 mln złotych.

Wobec podejrzanych zastosowano środki zapobiegawcze w postaci wysokich poręczeń majątkowych, sięgających w niektórych przypadkach kwoty 2 mln zł, zakazy opuszczania kraju i dozory policji. Wobec jednego z podejrzanych sąd zastosował tymczasowe aresztowanie na okres 3 miesięcy. W sprawie zabezpieczono mienie podejrzanych oraz majątek prowadzonych przez nich firm.

Wszystkim zatrzymanym grozi kara do 15 lat pozbawienia wolności oraz wysokie grzywny.

Sprawa ma charakter rozwojowy.

kom/ kfk/

Data publikacji 02.12.2014, 09:09