MNI SA informacja zarządu spółki w przedmiocie umorzenia postępowania karnego w sprawie zakupu udziałów w spółce MSS sp. z o.o.

02.12.2014, 12:26aktualizacja: 02.12.2014, 12:26

Raport bieżący 40/2014

Zarząd MNI S.A. (zwaną dalej "Spółką" bądź "Emitentem") powziął informacje, iż Postępowanie przygotowawcze o sygn. VI Ds 66/13 w sprawie o przestępstwo z art. 321 par 2 K.K. i inne dot. zaistniałego w okresie od dnia 17 października 2007 roku do dnia 26 marca 2013 roku w Krakowie przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przez funkcjonariuszy publicznych zatrudnionych w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w związku z realizacją zadania pn. "Małopolska Sieć Szerokopasmowa", a w tym sprzedażą udziałów w spółce Małopolska Sieć Szerokopasmowa Sp. z o.o. spółce Hyperion S.A., czym działano na szkodę interesu publicznego związanego z nieprawidłowym dysponowaniem mieniem Województwa Małopolskiego" prowadzona przez Prokuraturę Okręgową w Krakowie zostało umorzone.

Powyższe oznacza, że wszystkie informacje w tej sprawie publikowane w niektórych środkach przekazu, insynuujące nieprawidłowości, a także przestępczy charakter zakupu udziałów w spółce "Małopolska Sieć Szerokopasmowa" sp. z o.o. okazały się nieprawdziwe i kłamliwe. Miały wydźwięk sensacji i pomówień, a ich autorzy nie kierowali się rzetelnością dziennikarską.

Przedstawiały działania Grupy Kapitałowej MNI w nieprawdziwym świetle narażając ją na utratę zaufania środowisk inwestorskich, finansowych i biznesowych.

MNI S.A. oraz osoby osobiście pomówione już wcześniej wystąpiły z wnioskami o naprawienie szkód w procesach cywilnych oraz karnych oczekując uznania swoich racji, a decyzja prokuratury, o której mowa powyżej, tylko potwierdza, iż w działaniach Grupy Kapitałowej MNI związanych z projektem budowy "Małopolskiej Sieci Szerokopasmowej" nie było żadnych nieprawidłowości.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra