UOKiK: gumki i zawieszki do bransoletek - kolejne działania (komunikat)

02.12.2014, 15:13aktualizacja: 02.12.2014, 15:13

- UOKiK informuje:

Żadna ze zbadanych próbek kolorowych gumek do wyplatania bransoletek pobranych z polskiego rynku nie stwarza zagrożenia dla dzieci – to wyniki kolejnych kontroli na zlecenie UOKiK.

W listopadzie specjalistyczne laboratorium UOKiK w Łodzi przebadało kolejne 10 partii popularnych gumek i zawieszek do wyplatania bransoletek. 8 z nich zostało pobranych przez Inspekcję Handlową ze sklepów na terenie całego kraju, dwie pochodziły z przesyłek zatrzymanych na granicy przez służby celne. Oprócz zestawów gumek (powyżej 1 tys. sztuk, w różnych kolorach), badane były także zawieszki (Inspekcja pobrała ze sklepów 13 ich rodzajów). Laboratorium sprawdzało obecność ftalanów – związków chemicznych, których występowanie w zabawkach w stężeniach wyższych niż 0,1 proc jest zabronione z uwagi na negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną dzieci.

Analiza laboratoryjna wykazała, że żadna z próbek pochodzących ze sklepów nie zawiera szkodliwych substancji. Niestety, badania zawieszek zatrzymanych na granicy przez funkcjonariusz Służby Celnej ponownie wykazały przekroczenie poziomu stężenia ftalanów (ponad 44 proc. w jednym zestawie oraz ponad 40 proc. w drugim). Zakwestionowane zabawki - komplety zawierające 10 i 23 różnego rodzaju zawieszek - nie zostaną dopuszczone do swobodnego obrotu na terenie Unii Europejskiej.

UOKiK, który przygląda się tym zabawkom od połowy września otrzymał też z czterech państw Unii Europejskiej potwierdzenie, że w zbadanych przez nie zestawach nie wykryto ftalanów w niedozwolonych ilościach.

Konsumencie - podejrzewasz, że zabawka może stwarzać zagrożenie, sprawdź, czy nie znajduje się ona w rejestrze wyrobów niezgodnych z wymaganiami na stronie UOKiK lub w Europejskim Systemie Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych RAPEX. Pomóc mogą również Inspekcja Handlowa, której dane znajdują na stronie Urzędu oraz Departament Nadzoru Rynku w UOKiK.

kom/ tnt/

Data publikacji 02.12.2014, 15:13