Polityka i społeczeństwo

Kancelaria Sejmu: parlamentarzyści podpisali deklarację o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet (komunikat)

03.12.2014, 15:39aktualizacja: 03.12.2014, 15:39

- Biuro Prasowe Kancelarii Sejmu informuje:

Wicemarszałkini Sejmu RP Wanda Nowicka rozpoczęła dziś akcję Parlamentarzyści przeciwko przemocy wobec kobiet. Do piątku posłowie i senatorowie mogą podpisywać się pod deklaracją, zgodnie z którą zobowiązują się do przeciwdziałania i niestosowania przemocy wobec kobiet, tak w życiu prywatnym, jak i w pracy parlamentarnej.

- Każdego roku w Polsce ofiarami przemocy pada 800 000 kobiet - mówiła Wanda Nowicka podczas dzisiejszej konferencji prasowej. - To astronomiczna liczba, która pokazuje jak poważny jest to problem, którego same kobiety nie rozwiążą. Przeciwdziałanie przemocy nie może odbywać się z pominięciem mężczyzn. Ich rola w rozwiązywaniu tego problemu jest bardzo istotna, dlatego zwróciłam się z apelem do wszystkich posłów i senatorów o udział w akcji Parlamentarzyści przeciw przemocy. Jest to deklaracja o wyrzeczeniu się stosowania jakiejkolwiek przemocy wobec kobiet.

Parlamentarzyści, którzy podpisali deklarację, zobowiązali się do przeciwdziałania i niestosowania przemocy wobec kobiet, tak w życiu prywatnym, jak i w pracy parlamentarnej. Każdy z nich otrzymał białą wstążkę, symbol protestu przeciwko przemocy wobec kobiet.

- Międzynarodowa kampania białej wstążki skierowana jest do mężczyzn i ma na celu walkę z przemocą wobec kobiet. Swoimi działaniami chcemy pokazać, że nie wszyscy mężczyźni są sprawcami przemocy – mówił Kazik Walijewski ze Stowarzyszenia Mężczyźni przeciw przemocy.

Akcja „Biała wstążka” jest odpowiedzią na tragedię, która miała miejsce w Montrealu 6 grudnia 1989 r., kiedy to na politechnice mężczyzna zamordował 14 kobiet. 13 kolejnych zostało rannych. Napastnik tłumaczył później, że nie skończył studiów technicznych, ponieważ dziewczyny odebrały mu miejsce na uczelni.

- Mężczyzna, który kocha, nie bije. Jako mężczyźni sprzeciwiamy się wszelkim formom przemocy – mówił Konrad Wojterkowski ze Stowarzyszenia Mężczyźni przeciwko przemocy. - Dlatego występujemy i apelujemy do wszystkich mężczyzn o zdecydowane przeciwdziałanie przemocy. Kocham nie biję, kocham szanuję, to główne przesłanie dwóch organizowanych przez nasze Stowarzyszenie akcji, poświęconych przeciwdziałaniu przemocy wobec dzieci i kobiet.

Deklarację o przeciwdziałaniu i niestosowaniu przemocy wobec kobiet, jako pierwsi podpisali szefowie klubów parlamentarnych - Janusz Palikot (TR) i Leszek Miller (SLD), a także inni obecni na konferencji posłowie.

Tablica z deklaracją dla parlamentarzystów będzie wystawiona w Sejmie do piątku 5 grudnia.

kom/ kfk/

Data publikacji 03.12.2014, 15:39