CLEAN&CARBON ENERGY SA Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił zażalenie spółki na postanowienie Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 25 kwietnia 2014 roku

03.12.2014, 16:41aktualizacja: 03.12.2014, 16:41

Raport bieżący 29/2014

Zarząd Spółki Clean&Carbon Energy S.A. z siedzibą w Koszewku wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000079667 informuje, iż w dniu 02 grudnia 2014 roku zostało Emitentowi doręczone postanowienie Sądu Apelacyjnego w Warszawie IV Wydział Cywilny z dnia 26 listopada 2014 roku, w którym Sąd Apelacyjny oddalił zażalenie Clean&Carbon Energy S.A. na postanowienie Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 25 kwietnia 2014 roku.

Sprawa ta nie miała już większego znaczenia dla Clean&Carbon Energy S.A. w związku z faktem, iż wcześniejszym postanowieniem z dnia 24 października 2014 roku Sąd Okręgowy w Warszawie XX Wydział Gospodarczy stwierdził upadek zabezpieczenia udzielonego Contanisimo Limited (spółce zależnej od Komputronik S.A.) w postaci zarządu przymusowego nad Clean&Carbon Energy S.A. z siedzibą w Koszewku.

Przyczyną upadku zabezpieczenia było ostateczne oddalenie powództwa Contanisimo Limited przeciwko Clean&Carbon Energy S.A. z siedzibą w Koszewku Wyrokiem Sądu Polubownego - Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie z dnia 15 września 2014 roku (sygn. akt SA 146/12, SA 254/12/W).

Clean&Carbon Energy S.A. mimo powyższego podtrzymania swojego zażalenia na postanowienie o ustanowieniu zarządu przymusowego aby zweryfikować w toku instancji pierwotną prawidlowość postanowienia Sądu Okręgowego w Warszawie o ustanowieniu zarządu przymusowego. Opisanym na wstępie postanowieniem

Sąd Apelacyjny stwierdził, iż ustanowienie zabezpieczenie w postaci zarządu przymusowego na dzień 25 kwietnia 2014 roku było uprawnione. Ustalenie to nie ma jednak żadnego znaczenia na późniejszy upadek tego zabezpieczenia stwierdzony postanowieniem Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 24 października 2014 roku.

Wbrew tezie stawianej przez Komputronik S.A. w raporcie bieżącym nr 60/2014 postanowienie Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 26 listopada 2014 roku nie ma żadnego związku z oceną działań zarządcy przymusowego na spotkaniu nazwanym " Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy" z dnia 10 października 2014 roku, które było próbą wrogiego przejęcia Clean&Carbon Energy S.A. przez podmioty z grupy Komputronik S.A.. Sąd Apelacyjny w Warszawie w ogóle nie dokonywał roztrzygnięcia w zakresie ważności (skuteczności) działań zarządcy przymusowego na rzeczonym spotkaniu, ani nie badał czy w dniu 10 października 2014 roku w istocie odbywało się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Clean&Carbon Energy S.A., ani czy na takim "zgromadzeniu" podejmowano ważne uchwały. Kwestie te będą podlegały ocenie Sądu Okręgowego w Szczecinie w ramach powództwa o stwierdzeniu nieważności wszystkich uchwał "Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy" Clean&Carbon Energy S.A. z dnia 10 października 2014 roku wytoczonego przez zarząd Emitenta i licznych akcjonariuszy.

Powyższą informację Zarząd przekazuje na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 rroku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/