Zdrowie i styl życia

MZ: oświadczenie ministra Arłukowicza ws. publikacji "Wprost" (komunikat)

08.12.2014, 13:00aktualizacja: 08.12.2014, 13:00

- MZ informuje:

"W odniesieniu do opublikowanych informacji dotyczących kwot rozliczanych przez biura poselskie na wyjazdy posłów samochodami w związku z wykonywaniem mandatu informuję, że zgodnie z obowiązującym w Ministerstwie Zdrowia zarządzeniem Dyrektora Generalnego nr 9/2008, przysługuje mi prawo korzystania z samochodu służbowego wraz z kierowcą na czas pełnienia funkcji ministra.

Oświadczam, że służbowy samochód Ministerstwa Zdrowia nigdy nie był wykorzystany do celów związanych z wykonywaniem mandatu posła.

Jednocześnie informuję, że kwota rozliczana przez moje biuro poselskie z tytułu wykorzystywania prywatnego samochodu do celów służbowych jest konsekwencją jasno dokonanego przeze mnie podziału obowiązków wynikających z mandatu poselskiego oraz pełnionej od listopada 2011 roku funkcji Ministra Zdrowia.

Większa liczba służbowych wyjazdów poselskich w 2012 i 2013 r. jest naturalną konsekwencją powołania mnie na stanowisko Ministra Zdrowia, a w związku z tym dużo większą liczbą zaproszeń oraz spotkań z mieszkańcami i samorządowcami a także ważnych dla regionu wydarzeń, w których brałem i biorę czynny udział.

Liczba przejechanych przeze mnie kilometrów w związku z wykonywaniem mandatu posła wynika również ze szczególnego położenia województwa zachodniopomorskiego, dużych odległości pomiędzy lotniskiem a Szczecinem, miastami i mniejszymi miejscowościami w regionie oraz licznych wyjazdów poza granice województwa.

Jednocześnie wyjaśniam, że podstawą prawną funkcjonowania biur jest art. 23 ustawy z 9 maja 1996 r. o wykonywaniu mandatu posła i senatora oraz wydane na jego podstawie zarządzenie Marszałka Sejmu nr 8 z 25 września 2001 r. w sprawie warunków organizacyjno-technicznych tworzenia, funkcjonowania i znoszenia biur poselskich.

Ryczałt na prowadzenie biura poselskiego wynosi 12.150 zł miesięcznie.

Z ryczałtu mogą być pokrywane m.in. wydatki na przejazdy posła samochodami w związku z wykonywaniem mandatu".

Bartosz Arłukowicz

kom/ amt/