MSP: miliard złotych z Inwestycji Polskich na elektrownię w Turowie (komunikat)

08.12.2014, 13:05aktualizacja: 08.12.2014, 13:05

- MSP informuje:

- Nowy blok Elektrowni w Turowie, budowany przez Polską Grupę Energetyczną będzie współfinansowany przez program Inwestycje Polskie - powiedział Włodzimierz Karpiński, minister Skarbu Państwa podczas konferencji Power Ring 2014. Poinformował również, że firmy energetyczne złożą dziś wniosek do Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ws. sektorowego programu badawczo-rozwojowego.

– Polska jest największym energetycznym placem budowy w Europie. Spółki Skarbu Państwa do 2020 r. zainwestują w ten sektor 114 mld zł. Wkrótce największa polska grupa energetyczna PGE podpisze z Bankiem Gospodarstwa Krajowego umowę na współfinansowanie budowy bloku w Turowie, opiewającą na 1 mld zł w ramach programu Inwestycje Polskie - powiedział Włodzimierz Karpiński. Nowy blok Elektrowni Turów o mocy 450 MW będzie opalany węglem brunatnym.

Ponadto spółki energetyczne z portfela Skarbu Państwa wspólnie z firmami prywatnymi z sektora opracowały program badawczo-rozwojowy, który da im szansę na wykorzystanie środków z nowej perspektywy unijnej. Firmy z branży energetycznej będą mogły starać się m.in. o środki na rozwój nowoczesnych technologii ograniczania emisyjności w procesie produkcji energii elektrycznej, której obecnie ok. 90 proc. pochodzi z węgla.

– Dziś studium wykonalności Programu Badawczego Sektora Energetycznego zostanie złożone do NCBiR. Jeżeli wniosek zostanie pozytywnie zweryfikowany, w ramach programu Inteligentny Rozwój będzie mógł powstać sektorowy program dedykowany energetyce. Polska energetyka jeszcze długo będzie oparta na naszym najważniejszym surowcu – węglu. Ale aby elektrownie mogły pracować, trzeba im dać technologie, które pozwolą im wypełnić wymogi emisyjne – powiedział Włodzimierz Karpiński.

Tegoroczna X edycja Międzynarodowej Konferencji Power Ring przebiega pod hasłem „Europejski Rynek Energii: między zjednoczoną Europą, a narodową autonomicznością”. Ministerstwo Skarbu Państwa objęło honorowy patronat nad wydarzeniem.

kom/ amt/

Data publikacji 08.12.2014, 13:05