Polityka i społeczeństwo

MPiPS: firmy wciąż chcą zatrudniać (komunikat)

08.12.2014, 14:23aktualizacja: 08.12.2014, 14:23

- MPiPS informuje:

W listopadzie pracodawcy zgłosili do urzędów pracy 68 tys. ofert pracy i aktywizacji zawodowej. To o ponad jedną piątą więcej niż przed rokiem. Tak dobrego wyniku nie było od wybuchu kryzysu w 2008 roku.

Stopa bezrobocia rejestrowanego na koniec listopada wyniosła 11,4 proc. W porównaniu do listopada ubiegłego roku była mniejsza o 1,8 pkt. proc. Jednak w stosunku do października zwiększyła się o 0,1 pkt. proc. W wcześniejszych latach wzrost w listopadzie był silniejszy i wynosił 0,2 - 0,4 pkt. proc. W czterech województwach – lubuskim, mazowieckim, opolskim i świętokrzyskim – stopa bezrobocia nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec listopada zarejestrowanych było 1 801 tys. osób. To o 315 tys. mniej niż przed rokiem. Liczba osób bezrobotnych spadła w tym czasie we wszystkich województwach. Najmocniej na Mazowszu i na Śląsku – po ponad 30 tys. Bardzo dobry wynik odnotowano także w województwie dolnośląskim, wielkopolskim i małopolskim.

W porównaniu do października liczba osób bezrobotnych, z powodu zakończenia prac sezonowych, wzrosła o 16,5 tys. Wzrost był dwukrotnie mniejszy niż w listopadzie ubiegłego roku. Wówczas liczba osób bezrobotnych zwiększyła się o 41 tys. W listopadzie 2012 roku było to nawet 63 tys.

Firmy wciąż chcą zatrudniać nowych pracowników. Pracodawcy zgłosili w listopadzie

do urzędów 68 tys. miejsc pracy i aktywizacji zawodowej. To o prawie 23 proc. więcej niż w listopadzie ubiegłego roku. Tak dobrego wyniku nie było od wybuchu kryzysu w 2008 roku. Na koniec miesiąca urzędy miały w swojej ofercie 55 tys. wakatów, o 17 tys. więcej niż przed rokiem.

kom/ kfk/

Data publikacji 08.12.2014, 14:23