Polityka i społeczeństwo

MSZ: Trzaskowski na konsultacjach europejskich w Madrycie (komunikat)

12.12.2014, 17:23aktualizacja: 12.12.2014, 17:23

- MSZ informuje:

Przygotowania do grudniowej Rady Europejskiej, w tym nowego programu inwestycyjnego Komisji Europejskiej oraz priorytety instytucji unijnych w najbliższych latach były głównymi tematami wizyty sekretarza stanu ds. europejskich Rafała Trzaskowskiego w Madrycie w dniach 10-12 grudnia.

-Hiszpania i Polska, jako piąta i szósta gospodarka Unii Europejskiej, powinny pogłębiać współpracę nie tylko na rzecz poprawy stabilności finansowej i walki z bezrobociem i nierównościami społecznymi. Powinniśmy wykorzystać szansę by jako strategiczni partnerzy mówić jednym głosem w zglobalizowanymi świecie. – powiedział wiceminister Rafał Trzaskowski podczas III edycji okrągłego stołu „Hiszpania i Polska: strategiczni partnerzy w zmieniającej się UE” zorganizowanej wspólnie przez Polski Instytut Spraw Międzynarodowych i Królewski Instytut Elcano.

-Hiszpania efektywnie wykorzystała możliwości jakie daje członkostwo w Unii Europejskiej. Z uwagi na podobny potencjał demograficzny, historia rozwoju Hiszpanii zawsze była dla Polski ważnym przykładem w naszej drodze do akcesji w struktury UE. – stwierdził wiceszef polskiej dyplomacji. Wiceminister mówił również o potrzebie poszukiwania dróg na rzecz wzrostu gospodarczego w Europie, który pomoże w walce z bezrobociem, szczególnie wśród ludzi młodych.

Podczas wizyty w Madrycie, wiceminister Rafał Trzaskowski uczestniczył także w spotkaniach z przedstawicielami hiszpańskiej strony rządowej, które dotyczyły aktualnej sytuacji na wschodzie Ukrainy, relacji między Rosją, a Unią Europejską oraz zagrożeń związanych z działalnością Państwa Islamskiego.

kom/ kfk/

Data publikacji 12.12.2014, 17:23