6. Era Schaeffera. 8 i pół dekady Schaeffera

15.12.2014, 11:03aktualizacja: 15.12.2014, 11:03

Jan Peszek
Era Schaeffera - Suplement, to ciąg dalszy wydarzeń związanych z 6. edycją Ery Schaeffera, 85 urodzinami i 65-leciem pracy twórczej Bogusława Schaeffera.

19 grudnia

Godz. 18:00

"Scenariusz dla trzech aktorów" - spektakl gościnny z Prahi

Divadlo Komedie, Praha

"Scenariusz dla trzech aktorów"

"Komedia ze środowiska teatralnego z elementami improwizacji. "Scenariusz dla trzech aktorów" to komedia o tym jak my wszyscy nieustale o coś zabiegamy, do czegoś dążymy, próbujemy - do czegoś dojść, coś osiągnąć, mieć swoje zdanie, koncentrować się , wyjaśnić swój punkt widzenia, znaleźć wreszcie czas…próbujemy sie powstrzymać przed zabiciem kolegi i niemyśleniem ciągle o piwie i smażonym serze. Jest to trudne, tak trudne i do tego jeszcze trudniejszcze kiedy jest tak mało czasu. Ale i on sie wlecze i płynie i ciecze, jak ten wspomniany czeski, dobry, smażony ser…".

Dramaturgia: Markéta Bidlasová

Tłumaczenie: Eva Bergerová

Reżyseria: Gabriel Gietzky

Obsada:

Jašek - Jan Hofman

Miruš - Jaromír Nosek

Míša - Michal Slaný

Godz. 20:00

Pokaz filmu "Solo", reż. Maciej Pisarek

"Niezwykła podróż do źródeł jeszcze bardziej niezwykłej twórczości. Kim jest Bogusław Schaeffer? Ktoś powie, że to światowej sławy kompozytor, grafik, dramaturg. Ktoś inny, że cokolwiek Schaeffer nie robi, zawsze pozostaje kompozytorem, tyle że świat - mało o tym słyszał. W sklepach łatwo znaleźć nagrania Góreckiego, Kilara, Pendereckiego, ale nie Schaeffera. Czy to zapomniany geniusz? Czy może sam się zagubił? Jedno jest pewne - samotność" (reżyser Maciej Pisarek).

20 grudnia

Godz. 16:00

Beata Fudalej, Marek Frąckowiak, Gabriel Gietzky, Bogusław Kierc, Jan Peszek, Konrad Szczebiot w panelu "Teatr Schaeffera: Od TIS MW2 do Ostatniej sztuki"

Prowadzenie: Tomasz Miłkowski

Godz. 19:00

"Scenariusz dla nieistniejącego, lecz możliwego aktora instrumentalnego" Jan Peszek

"Jednoosobowy pokaz warsztatowego mistrzostwa - przez godzinę aktor wygłasza wykład na temat wyobcowania współczesnej sztuki i jej twórców, używając do tego celu nie tylko akademickiego tekstu, ale niemal każdej części ciała, spektakl jest jednocześnie utworem muzycznym. "Scenariusz..." można by uznać za przykład wygłupu niegdysiejszej awangardy. Jednak w fenomenalnym wykonaniu Peszka wychodzi fenomen projektu Schaeffera, będącego apoteozą sztuki, a jednocześnie kpiną z jej dumy, prezentującego artystę jako kapłana i błazna w jednej osobie. To kapitalne, że - wydawałoby się - niemożliwy projekt Schaeffera znalazł ucieleśnienie w 'niemożliwym' aktorze Janie Peszku" (Marek Mikos, Gazeta Wyborcza 2002).

Miejsce: Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego, Warszawa ul. Jazdów 1

Patronat Honorowy Ambasada Republiki Czeskiej