Ruszyła 6. edycja projektu Ministerstwa Środowiska - GreenEvo (komunikat)

05.01.2015, 10:27aktualizacja: 05.01.2015, 10:27

- MŚ informuje:

Dziś ruszył nabór do 6. edycji programu Ministerstwa Środowiska - GreenEvo. Na zgłoszenia od polskich, innowacyjnych przedsiębiorców czekamy do 27 lutego.

- W tegorocznej edycji położyliśmy największy nacisk na technologie wspierające gospodarkę odpadami. Zdajemy sobie sprawę, iż jest to ważny problem dla gmin i miast. Dlatego szukamy innowacyjnych rozwiązań, które pomogą w ekologiczny i efektywny sposób zarządzać odpadami. – mówi minister środowiska Maciej Grabowski.

W ramach kategorii „Technologie wspierające gospodarkę odpadami” można zgłaszać projekty w takich obszarach, jak:

- Recykling materiałów, zasobów i surowców mających zastosowanie w przemyśle.

- Unieszkodliwianie lub utylizacja odpadów niebezpiecznych lub toksycznych.

- Redukcja wolumenu powstających odpadów w procesie produkcyjnym zgodnie z założeniami circular economy.

- Redukcja emisji pyłów.

- Redukcja emisji poprocesowych gazów odpadowych.

- Przetwarzanie odpadów komunalnych.

- Przetwarzanie odpadów przemysłowych.

- Przetwarzanie odpadów biodegradowalnych, w tym kompostowanie.

- Systemy kontrolne, pomiarowe i monitorujące powstawanie odpadów.

Pozostałe kategorie

Jak co roku w ramach GreenEvo poszukiwane będą także inne innowacyjne rozwiązania służące ochronie środowiska oraz zrównoważonemu rozwojowi. Pozostałe kategorie to:

1. „Odnawialne źródła energii”, w tym:

- Biopaliwa i biomasa.

- Ogniwa paliwowe.

- Ogniwa fotowoltaiczne.

- Panele hybrydowe.

- Mała energetyka wodna.

- Energetyka wiatrowa.

- Energetyka geotermalna.

- Produkcja lub wykorzystanie biogazu.

2. „Przyjazne dla środowiska rozwiązania dla przemysłu wydobywczego”.

3. „Rozwiązania wspierające oszczędność energii”, w tym:

- Kogeneracja.

- Przechowywanie energii.

- Rozwiązania sprzyjające oszczędności energii w budownictwie.

- Oprogramowanie wspierające optymalizację zużycia energii.

- Budownictwo pasywne.

4. „Systemy wspierające monitorowanie i gromadzenie informacji o środowisku naturalnym”.

5. „Technologie sprzyjające ochronie klimatu”, w tym:

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle metalurgicznym.

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle chemicznym.

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle cementowym.

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle szklanym.

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle ceramicznym.

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle papierniczym.

- Redukcja emisji gazów cieplarnianych w przemyśle spożywczym.

- Przechwytywanie i składowanie dwutlenku węgla.

- Redukcja emisji substancji lotnych do atmosfery, w tym odorów.

6. „Technologie wodno-ściekowe”.

7. „Technologie niskoemisyjnego transportu”.

O GreenEvo

To innowacyjny projekt Ministerstwa Środowiska przygotowany dla polskich firm działających w obszarze zielonych technologii. Głównym celem przedsięwzięcia jest pomoc przedsiębiorcom w poruszaniu się na rynkach międzynarodowych i zapewnienie wsparcia dla transferu ich technologii za granicę.

Na laureatów GreenEvo czekają liczne korzyści. Wśród nich znajdują się m.in.: uczestnictwo w misjach gospodarczych wraz z przedstawicielami polskiego rządu, bezpłatne szkolenia ze sprzedaży, ochrony własności intelektualnej oraz dostępnych ścieżek finansowania, produkcja indywidualnych filmów promocyjnych o każdej z technologii czy stałe wsparcie ze strony ekspertów projektu GreenEvo.

- O skuteczności przedsięwzięcia najlepiej świadczą sukcesy laureatów. To między innymi wzrost wartości eksportu o ponad 50% w 2013 r. – mówi minister Grabowski.

Do tej pory, w ramach GreenEvo, zostały wyróżnione 62 polskie przedsiębiorstwa. Zawarły one 244 transakcje za granicą oraz 1 273 w Polsce.

Firma, która zdecyduje się na udział w konkursie, musi nadesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy, dostępny razem z regulaminem. Termin zgłoszenia upływa 27 lutego.

Dodatkowe informacje

- Informacja o naborze do VI. edycji GreenEvo (w tym regulamin i formularz naboru) – http://greenevo.gov.pl/pl/nabor-vi-edycji-greenevo/.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ amt/

Data publikacji 05.01.2015, 10:27