POLSKI KONCERN NAFTOWY ORLEN SA PKN ORLEN S.A. podpisał z Lukoil Polska umowę na sprzedaż paliw

12.01.2015, 19:17aktualizacja: 12.01.2015, 19:17

Raport bieżący 4/2015

Zarząd Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. ("PKN ORLEN S.A.") informuje, że 12 stycznia 2015 roku PKN ORLEN S.A. zawarł umowę roczną z Lukoil Polska Sp. z o.o. ("Lukoil Polska"), spółką należącą do grupy Lukoil. Na podstawie umowy PKN ORLEN S.A. będzie sprzedawał spółce Lukoil Polska benzynę i olej napędowy w okresie od 1 stycznia 2015 roku do 31 grudnia 2015 roku. Szacunkowa wartość netto umowy wynosi 1,28 mld PLN.

Łączna wartość umów zawartych pomiędzy PKN ORLEN S.A. i jednostkami zależnymi PKN ORLEN S.A. a spółkami należącymi do grupy Lukoil w okresie od 11 stycznia 2014 roku do 12 stycznia 2015 roku wynosi około 2,4 mld PLN.

Umowy pomiędzy PKN ORLEN S.A. i jednostkami zależnymi PKN ORLEN S.A. a spółkami z grupy Lukoil zawierane były na sprzedaż produktów oraz zakup ropy naftowej.

Powyższe umowy spełniają kryterium "znaczącej umowy" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, jako że ich łączna wartość przekracza 10% kapitałów własnych PKN ORLEN S.A.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz