MSZ: wiceminister Kacperczyk na Dyplomatycznym Otwarciu Roku w KIG (komunikat)

15.01.2015, 17:42aktualizacja: 15.01.2015, 17:42

- MSZ informuje:

Dyplomatyczne Otwarcie Roku w Krajowej Izbie Gospodarczej było okazją do prezentacji działań polskiej służby zagranicznej w obszarze dyplomacji ekonomicznej w 2014 roku oraz omówienia programu działań na rok 2015. W wydarzeniu 14 stycznia w Warszawie wzięła udział podsekretarz stanu w MSZ Katarzyna Kacperczyk.

– Miniony rok odznaczał się dużą aktywnością polskich przedsiębiorstw na rynkach zagranicznych – zauważyła wiceszefowa polskiej dyplomacji. – W tym czasie zorganizowaliśmy kilkadziesiąt wydarzeń w Polsce i za granicą, których celem była promocja polskiej oferty eksportowej i inwestycyjnej – dodała. Zwracając się do przedsiębiorców i dyplomatów wiceminister Kacperczyk podkreśliła, że średnio jedno wydarzenie każdego tygodnia poświęcone było wspieraniu polskich przedsiębiorców na rynkach zagranicznych. – W wizytach, seminariach i konferencjach, a także spotkaniach z delegacjami zagranicznymi uczestniczyło blisko 2000 polskich przedsiębiorców – przypomniała wiceszefowa MSZ. Wyraziła też nadzieję, że rok 2015 będzie jeszcze bardziej intensywny.

Wsparcie przedsiębiorstw na rynkach zagranicznych to jeden z priorytetowych obszarów działań polskiej dyplomacji. Z roku na rok rośnie liczba przedsiębiorstw, z którymi współpracuje MSZ. Do najważniejszych działań, które podejmują polskie placówki dyplomatyczne na rzecz wsparcia ekspansji polskich przedsiębiorstw na rynki zagraniczne zaliczyć należy: udzielanie informacji niezbędnych do działania na nowych rynkach, promocja polskich przedsiębiorstw, wsparcie przy zawieraniu i realizacji kluczowych transakcji, czy zapobieganie i interwencja w przypadkach dyskryminacji polskich podmiotów za granicą. W tym zakresie resort spraw zagranicznych współpracuje blisko z innymi ministerstwami, agencjami rządowymi realizującymi zadania związane z promocją gospodarczą, organizacjami samorządu gospodarczego.

kom/ ksi/

Data publikacji 15.01.2015, 17:42