30 mln banknotów dla Hondurasu

22.01.2015, 11:41aktualizacja: 22.01.2015, 11:41

lempira 2
Coraz więcej pieniędzy wyprodukowanych w Polsce trafia do egzotycznych portfeli. Banknoty polskiej produkcji od kilku lat znajdują się w portfelach mieszkańców Gwatemali i Paragwaju. Niebawem Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych rozpocznie druk lempiry - waluty używanej w Hondurasie.

Produkcja próbnych odbitek właśnie się rozpoczęła. W sumie wytwórnia przy ulicy Sanguszki w Warszawie wydrukuje 30 milionów banknotów o nominale 20 lempir. Każdy wart nieco mniej od dolara amerykańskiego. Łączna wartość pieniędzy wyprodukowanych w PWPW wyniesie więc około 28,5 mln USD.

"Zgodnie z umową, w 2016 roku wszystkie banknoty zamówione przez Bank Centralny Hondurasu przetransportujemy do klienta. Ze względu na bezpieczeństwo nie podajemy do publicznej wiadomości ani dokładnej, ani przybliżonej daty takiego transportu" - wyjaśnia Grażyna Rafalska, dyrektor Biura Eksportu PWPW S.A.

To nie pierwsze tego typu zlecenie z Ameryki Południowej. W 2012 roku PWPW wydrukowała i dostarczyła do Paragwaju 20 mln banknotów o nominale 10 000 guarani. Dwa lata później, za ocean trafiło 30 mln sztuk waluty o egzotycznej nazwie quetzal, której używa Gwatemala. O jakości banknotów produkowanych w Polsce świadczy fakt, że w październiku ubiegłego roku Bank Centralny Paragwaju zlecił polskiej wytwórni produkcję kolejnych 28 mln banknotów o dwóch nominałach: 10 000 i 20 000 guarani.

"To efekt konsekwentnej polityki eksportowej Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych. Od kilku lat patrzymy na rynki Ameryki Południowej ze szczególną uwagą; jeszcze nie powiedzieliśmy ostatniego słowa jeśli chodzi o zlecenia z tego rejonu świata" - tłumaczy Grażyna Rafalska, dyrektor Biura Eksportu PWPW S.A.

Nazwa waluty Hondurasu - lempira - pochodzi od nazwy wodza plemienia Lenca, który w latach trzydziestych XVI wieku zgromadził ponad 30 tys. armię do walki z konkwistadorami pod wodzą Francisco de Montejo. Dominującym kolorem nominału jest zielony. Na awersie znajduje się portret "ojca narodu Hondurasu", Dionisio de Herrera - autora deklaracji niepodległości Hondurasu oraz pierwszego prezydenta państwa pełniącego swą funkcję w latach 1824 - 1827. Co ciekawe, Herrera pełnił funkcję głowy państwa także w Nikaragui i Salwadorze - w ramach Zjednoczonych Prowincji Ameryki Środkowej.

Na rewersie banknotu znajduje się budynek byłej rezydencji prezydenckiej funkcjonującej w latach 1922 - 1992, obecnie pełniącej rolę Archiwum Narodowego Hondurasu oraz Muzeum Prezydenckiego.

KONTAKT:

Paweł Prus