Zdrowie i styl życia

Zimowe atrakcje śnieżnego parku na Gubałówce

23.01.2015, 18:59aktualizacja: 23.01.2015, 18:59

Snowpark Goobaya
Rampy, raile, skocznie, skicross oraz akademia freestyle - to tylko niektóre atrakcje, jakie w tym sezonie przygotował dla narciarzy i snowboardzistów Snowpark Goobaya na Gubałówce.

Snowpark Goobaya znajdujący się w przepięknej scenerii Gubałówki w Zakopanem jest obecnie największym obiektem tego typu w Polsce. Został zaprojektowany i przygotowany przez najlepszych zawodników freestyla w Polsce: Jana Krzysztofa oraz Szczepana Karpiela - Bułeckę.

Dla narciarzy i snowboardzistów, których znudziła jazda po zwykłym stoku, snowpark przygotował m.in. pięć skoczni, w tym największą 15-metrową, która umożliwia zawodnikom wykonanie najbardziej skomplikowanych ewolucji, w tym m.in. podwójnego salta.

Na amatorów zimowego szaleństwa w Snowparku Goobaya czekają także boxy, raile, pol jam, tuba oraz przeszkody niespodzianki.

Goobaya Snowpark na Gubałówce jest chętnie odwiedzany przez czołowych zawodników polskiej sceny freestyle, zarówno snowboardzistów jak i narciarzy. Trenowali tu m.in. bracia Wolakowie: Jan, Kuba oraz Tomek, a także Szczepan Karpiel-Bułecka, Jasiek Krzysztof, Bartek Sibiga, Wojtek Bulas i inni.

Pełny Setup Snowparku

1) 5 skoczni

- 4 metry

- 5 metrów

- 9 metrów

- 10 metrów

- 15 metrów

2) Łamany box (flat-down)

3) Streetowy rail (8m)

4) Płaska tuba z podbiciem (6m)

5) Płaski box (6m)

6) Pol jam (5m)

Przy Snowparku działa także jedyna w Polsce stacjonarna szkółka narciarsko-snowboardowo-freestylowa Air-Time Academy, gdzie każdy, nawet początkujący, może spróbować swoich sił w jeździe freestylowej. Oprócz podstaw nauki jazdy na nartach i snowboardzie szkółka oferuję również naukę nowego sportu olimpijskiego jakim jest narciarski i snowboardowy freestyle. Lekcje prowadzą najlepsi instruktorzy a zarazem czynni topowi zawodnicy w tych dziedzinach w kraju, pod okiem których uprawiający freestyle mogą podszkolić swoje umiejętności. Szkółka dysponuje również nartami freestylowymi do testowania takich marek jak Salomon i Atomic.

W okresie zimowych ferii szkółka organizuje m.in. godzinne lekcje oraz kilkudniowe obozy. Więcej informacji odnośnie instruktorów i cen można odnaleźć na stronie: www.air-time.pl.

Możliwość rezerwacji lekcji także pod adresem e-mail: rejestracja@air-time.pl.

Na terenie Goobaya Gubałowka Snowpark już w najbliższą niedzielę 25 stycznia odbędą się pierwsze w tym sezonie zawody rangi pucharu Polski. Jak zapewniają organizatorzy, tego typu imprezy na stałe zagoszczą w Snowparku Goobaya.

Mini Ski Cross

Dla amatorów śnieżnego szaleństwa snowpark przygotował także miniaturową wersję ski-crossu, czyli specjalnie wyznaczonej trasy do wyścigów z licznymi przeszkodami (bandami/muldami/rollerami) oraz tyczkami.

Skicross gwarantuje nie tylko świetną zabawę samemu, ale także w towarzystwie. Podobnie jak freestyle dyscyplina ta już od kilku lat jest w programie Igrzysk Olimpijskich.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.01.2015, 18:59