Rekordowy spadek produkcji wódek w Rosji w ub. r. - o 22,3 procent

24.01.2015, 20:38aktualizacja: 24.01.2015, 20:38

Produkcja wódek spadła w ub.r. w Rosji aż o 22,3 proc. - poinformowała gazeta "Kommiersant", powołując się na urząd statystyczny. Jedną z przyczyn tego rekordowego spadku jest to, że legalną wódkę, obłożoną wysoką akcyzą, stopniowo wypiera samogon.

W 2014 r. wyprodukowano w Rosji 666 milionów litrów wódek, z czego ponad 3 mln w ogóle nie trafiły do handlu z powodu słabnącego popytu.

Władze dostrzegają problem samogonu. Żeby ograniczyć jego spożycie, od 1 lutego obniżają minimalną, ustalaną przez państwo cenę detaliczną wódki z 220 rubli do 185 rubli (ok. 2,5 euro) za pół litra.

Ogólna tendencja cenowa jest w pogrążonej w kryzysie gospodarczym Rosji odwrotna - w ostatnich miesiącach wyraźnie wzrosły zwłaszcza ceny artykułów spożywczych. Inflacja wyniosła w zeszłym roku w Rosji 11 proc.(PAP)

az/ ro/

Data publikacji 24.01.2015, 20:38