IZOSTAL SA Zawarcie aneksu do umowy kredytowej z mBank S.A.

26.01.2015, 14:19aktualizacja: 26.01.2015, 14:19

Raport bieżący 2/2015

Zarząd Izostal S.A. (Spółka) w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 3/2014 z dnia 29 stycznia 2014 roku informuje, że w dniu 26 stycznia 2015 roku zawarł z mBank S.A. z siedzibą w Warszawie aneks do umowy nr 11/158/11/Z/VW o kredyt wielowalutowy w rachunku bieżącym na kwotę 10.000 tys. PLN.

W wyniku zawarcia aneksu przedłużony zostaje okres korzystania z udzielonego kredytu z dnia 2 lutego 2015 roku na 2 lutego 2016 roku.

Pozostałe istotne warunki udzielonego kredytu nie uległy zmianie.

W związku z zawarciem aneksu Spółka może przez kolejny rok korzystać z kredytu w rachunku bieżącym do łącznej wysokości 10.000 tys. PLN. Kredyt może być wykorzystywany w walucie PLN i EUR. Podstawowe zabezpieczenie spłaty kredytu nie uległo zmianie i jest nim zastaw rejestrowy na zapasach towarów, materiałów do produkcji i produktów gotowych w postaci rur izolowanych stalowych, w kwocie 6.000 tys. PLN (RB nr 45/2012 z dnia 31 sierpnia 2012 roku).

Spółka informowała o w/w umowie kredytowej (RB 55/2011 z dnia 2 grudnia 2011 r.) w związku z tym, iż zabezpieczeniem kredytu jest zastaw rejestrowy, którego wartość jest większa niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 1.000.000 EUR, tym samym spełnia kryterium aktywów o znacznej wartości.

Szczegółowa podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. nr 33, poz. 259 z późn. zm.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz