PRZETWÓRSTWO TWORZYW SZTUCZNYCH PLAST-BOX SA Informacje dotyczące spółki zależnej "PLAST-BOX UKRAINA" Sp. z o.o.

27.01.2015, 15:08aktualizacja: 27.01.2015, 15:08

Raport bieżący 5/2015

W świetle otrzymanych, wstępnych wyników finansowych spółki zależnej "Plast-Box Ukraina" Sp. z o.o. (dalej "Plast-Box Ukraina") za 2014 rok, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 47/2014 z 28 października 2014r., Zarząd spółki Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych "Plast-Box" S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż realizowane przez "Plast-Box Ukraina" działania zmierzające do zminimalizowania wpływu różnic kursowych na działalność spółki córki na Ukrainie nie przyniosły w IV kwartale 2014 r. w pełni oczekiwanych efektów. Pomimo wypracowanego zysku operacyjnego w wysokości 29,4 mln hrywien, zysk ten nie pozwolił pokryć całości strat wynikających z różnic kursowych naliczonych w 2014 roku, których wartość na dzień 31.12.2014 r. wyniosła 33,1 mln hrywien. W rezultacie, mimo podjętych działań operacyjnych, zła sytuacja na rynku walutowym w IV kwartale 2014 r. przyczyniła się do wygenerowania przez spółkę Plast-Box Ukraina w 2014 r. straty netto w wysokości 4 mln hrywien. Spółka ukraińska kontynuuje przyjęte w 2014 roku działania operacyjne zmierzające do zminimalizowania wpływu różnic kursowych na działalność "Plast-Box Ukraina", rozszerzając zakres swych działań o rozwiązania z obszaru finansów. Wszystkie bieżące i przyszłe decyzje będą miały charakter stabilizacyjny z oczekiwanym pozytywnym wpływem na wyniki spółki Plast-Box Ukraina w kolejnych okresach.

Opierając się na wstępnych wynikach Zarząd wskazuje jednocześnie, że Spółka realizuje wyniki jednostkowe zgodnie z przyjętymi przez Zarząd założeniami osiągając po IV kwartałach 2014 r. 119,9 mln zł przychodów ogółem i 3,7 mln zł zysku netto.

Zarząd Spółki informuje, że w przypadku zmiany sytuacji Emitenta lub jego spółki zależnej "Plast-Box" Ukraina" Sp. z o.o. w związku z sytuacją na Ukrainie, Spółka poinformuje o tym odpowiednim raportem.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz