Prezes JSW: zarząd może szukać kompromisu ws. zwolnień liderów związkowych

29.01.2015, 19:43aktualizacja: 29.01.2015, 19:43

Prezes JSW Jarosław Zagórowski powiedział w czwartek, że zarząd może szukać kompromisu w sprawie zwolnienia liderów związkowych. W Warszawie trwa spotkanie Rady Nadzorczej z zarządem spółki.

Rezygnacji z planów zwolnienia dziewięciu liderów związkowych z należącej do JSW kopalni Budryk domagają się m.in. strajkujący od środy górnicy spółki. Wcześniej z Radą spotkali się przedstawiciele działających w spółce związków zawodowych.

"Zastanawiamy się nad dalszą realizacją punktu o zwolnieniach liderów związkowych, bo jeśli miałoby to utrudnić sytuację i próbę osiągnięcia porozumienia, jako zarząd nie będziemy naciskać - powiedział Zagórowski. Dodał, że "zarząd może w tej sprawie szukać kompromisu".

Jak mówił, w sprawie zwolnień na razie została rozpoczęta procedura, ale - jak dodał - "nikt jeszcze nie dał liderom związkowym wypowiedzeń".

Wyjaśnił, że zarząd wystąpił o konsultacje do związków, wymaganych gdy wchodzą w grę zwolnienia dyscyplinarne. Zagórowski dodał, że zarząd ma miesiąc na podjęcie decyzji w tej sprawie, a w czwartek upływa termin odpowiedzi, jaką powinien otrzymać od związków.

"Jeśli chodzi o sprawy ekonomiczne, cyfry są twarde i brutalne. Tu będzie trudno o jakiś kompromis" - podkreślił. Jak powiedział, trwający protest przynosi "30 milionów niższych dochodów codziennie". "Z próżnego i Salomon nie naleje" - dodał prezes JSW.

Od środy w kopalniach JSW trwa bezterminowy strajk. Jak podają związki, ma on charakter rotacyjny i odbywa się na powierzchni - górnicy nie zjeżdżają pod ziemię; jedynie część załogi zabezpiecza wyrobiska. W czwartek zarząd JSW wydał oświadczenie, w którym stwierdził, że strajk jest „nielegalny w rozumieniu Ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych” - związki nie wyczerpały bowiem ustawowych procedur. (PAP)

pś/ drag/ abr/

Data publikacji 29.01.2015, 19:43