ZAKŁADY PRZEMYSŁU CUKIERNICZEGO MIESZKO SA Zawarcie umowy znaczącej przez Emitenta

29.01.2015, 22:23aktualizacja: 29.01.2015, 22:23

Raport bieżący 3/2015

ZAKŁADY PRZEMYSŁU CUKIERNICZEGO MIESZKO SPÓŁKA AKCYJNA ("Emitent") informuje, iż:

1.po zawarciu w dniu 28 stycznia 2015 r. umowy nabycia obligacji za pośrednictwem domu maklerskiego, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 2/2015, Emitent zawarł umowę ("Umowa") której stronami są Emitent oraz:

•BISANTIO INVESTMENTS LIMITED z siedzibą w Limassol, Karaiskaki 13, 3032 Limassol, Republika Cypryjska, wpisaną do cypryjskiego rejestru przedsiębiorców pod numerem HE 275308 ("BISANTIO"). Emitent jest spółką w 100% zależną od BISANTIO.

•UAB "TB Investicija", spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, utworzoną zgodnie i działającą na podstawie prawa Republiki Litewskiej, z siedzibą pod adresem V.A. Graiciuno str. 26, Wilno, Litwa, numer osoby prawnej 301732878 ("TBI"). TBI jest spółką w 100% zależną od Emitenta

2.Na podstawie przedmiotowej Umowy:

2.1.W dniu 28 stycznia 2015 roku, BISANTIO ceduje na rzecz TBI prawo do żądania od Emitenta:

•kwoty 26 251 025,43 EUR tytułem zapłaty części pierwszej ceny nabycia obligacji określonej w umowie nabycia obligacji za pośrednictwem domu maklerskiego (powołanej w pkt 1 niniejszego raportu).

•Odsetek za zwłokę w wysokości 10% procent w skali roku od kwoty, co do której Emitent pozostaje w zwłoce

Zasady oraz czas zapłaty wynagrodzenia należnego BISANTIO od TBI z tytułu przelewu wierzytelności (o czym mowa w niniejszym punkcie 2.1. raportu) nastąpi w odrębnie zawartej umowie.

2.2.W dniu 28 stycznia 2015 roku nastąpi potrącenie następujących wierzytelności:

•Wierzytelności przysługującej Emitentowi od TBI wynikającej z obowiązku zapłaty dywidendy w kwocie 22 182 008,98 EUR

•Wierzytelności przysługującej TBI od EMITENTA wynikającej z obowiązku zapłaty pierwszej części ceny nabycia obligacji w kwocie 22 182 008,98 EUR

2.3.Pozostała po potrąceniu (o którym mowa w punkcie 2.2. raportu ) kwota 4 069 016 ,45 EUR należna TBI od Emitenta z tytułu wierzytelności TBI (o której mowa w punkcie 2.1.) zostanie zapłacona poprzez potrącenie tej kwoty z wierzytelnością EMITENTA przysługującą EMITENTOWI od TBI z tytułu obowiązku wypłaty Emitentowi kwoty 4 069 016 ,45 EUR w związku z obniżeniem kapitału zakładowego TBI.

2.4.umowa wchodzi w życie w dniu jej podpisania.

•Kryterium będącym podstawą uznania Umowy za umowę znaczącą jest jej wartość stanowiąca co najmniej 10 % wartości kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz