Ministerstwo Gospodarki zachęca do zgłaszania spraw przez system SOLVIT (komunikat)

03.02.2015, 16:41aktualizacja: 03.02.2015, 16:41

- MG informuje:

- W 2014 r. Centrum SOLVIT otrzymało wiele podziękowań od wnioskodawców za pomoc w rozwiązaniu ich problemów. Pozytywne komentarze podkreślają profesjonalizm oraz wysokie kompetencje pracowników, a także ich zaangażowanie w rozwiązanie spraw i życzliwość – powiedział wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński. W Polsce SOLVIT działa od maja 2004 r. w Departamencie Spraw Europejskich Ministerstwa Gospodarki.

SOLVIT jest bezpłatnym i nieformalnym systemem stworzonym przez Komisję Europejską. Jego zadaniem jest pomoc obywatelom i przedsiębiorcom w rozwiązywaniu konkretnych transgranicznych problemów oraz sporów z administracją publiczną innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej (oraz Norwegii, Lichtensteinu i Islandii), powstałych w związku z niewłaściwym stosowaniem przepisów prawa UE.

W 2014 r. do Centrum SOLVIT Polska wpłynęło 485 nowych wniosków, co stanowi wzrost w porównaniu do lat ubiegłych (w 2012 r.- 318 wniosków, a w 2013 r. - 402). Centrum SOLVIT Polska zanotowało ponadto bardzo dobry wynik pod względem rozwiązywalności zgłaszanych problemów. Tylko ok. 4 proc. spraw zostało zamkniętych jako nierozstrzygniętych.

Prowadzone sprawy dotyczyły przede wszystkim problemów z zakresu zabezpieczenia społecznego. Pozostałe obszary zgłaszanych wniosków dotyczyły prawa pobytu, uznawania kwalifikacji zawodowych i kontroli drogowych. Największa ilość prowadzonych spraw dotyczyła problemów polskich obywateli z organami administracji niemieckiej, włoskiej, brytyjskiej i francuskiej.

Więcej informacji:

MG: zachęcamy do zgłaszania spraw przez system SOLVIT http://www.mg.gov.pl/node/22741

SOLVIT http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsiebiorczosci/Instrumenty+rynku+wewnetrznego/Solvit

kom/ amt/

Data publikacji 03.02.2015, 16:41