Komisja Europejska: polski PKB w 2015 roku zwiększy się o 3,2 procent

05.02.2015, 12:10aktualizacja: 05.02.2015, 12:10

W przyszłym roku polska gospodarka będzie rozwijała się w tempie 3,2 procent, a w 2016 roku - 3,4 proc. - przewiduje KE. Czwartkowe szacunki są lepsze dla naszego kraju niż te zaprezentowane jesienią.

W stosunku do prognoz poprawił się też wzrost PKB w 2014 r.

Jeszcze w listopadzie Komisja Europejska przewidywała, że polski PKB w 2014 roku zwiększy się o 3 procent, tymczasem teraz szacunki mówią, że nasza gospodarka urosła o 3,3 proc. To drugi, na równi z Węgrami i Maltą, wynik w całej UE. Najszybciej w zeszłym roku rosła gospodarka Irlandii. Jej dynamika PKB wyniosła 4,8 proc.

KE podniosła też prognozy wzrostu dla Polski na 2015 rok. Jesienią wskazywała, że nasze PKB urośnie o 2,8 procent, a teraz prognozuje wzrost wynoszący 3,2 proc. Jeśli przewidywania się sprawdzą będzie to trzeci po Irlandii (3,5 proc.) i Malcie (3,3 proc.) wynik w UE.

"Pomimo niekorzystnych czynników zewnętrznych realny wzrost PKB w Polsce był w 2014 roku mocny. Aktywność gospodarcza pozostanie solidna ze względu na wspierający ją solidny stały popyt krajowy, wzmocniony przez poprawę sytuacji na rynku pracy i wzrost realnych dochodów" - czytamy w prognozie KE.

Analitycy Komisji Europejskiej uważają, że słaby popyt w strefie euro i kryzys ukraińsko-rosyjski będą mniej istotnymi czynnikami osłabiającymi naszą gospodarkę niż spodziewano się wcześniej.

Zgodnie z danymi KE inflacja w naszym kraju w zeszłym roku wyniosła 0,1 procent, a w tym ma wynieść - 0,2 proc. W 2016 roku nasz kraj ma wyjść z tej delikatnej deflacji i wzrost cen ma sięgnąć wówczas 1,4 proc. (PAP)

stk/ ap/

Data publikacji 05.02.2015, 12:10