Polityka i społeczeństwo

CIR: Sejm uchwalił ustawę ws. ratyfikacji konwencji antyprzemocowej (komunikat)

06.02.2015, 13:05aktualizacja: 06.02.2015, 13:05

- CIR informuje:

"Nie może być w polskim Sejmie zgody na to, byśmy tolerowali przemoc. Jako rządzący i posłowie musimy przede wszystkim walczyć z tym, co jest niedopuszczalne w Polsce i na świecie" – powiedziała premier Ewa Kopacz.

Posłowie przegłosowali w piątek ustawę ws. ratyfikacji konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Za ratyfikacją było 254 parlamentarzystów, przeciw 175, a 8 wstrzymało się od głosu.

"To dobry dzień dla tych, którzy czekali na to prawo, szczególnie ofiar przemocy" – podkreśliła szefowa rządu

Konwencja o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej.

Konwencja jest pierwszym aktem prawnym na szczeblu europejskim, który całościowo traktuje sprawę przeciwdziałania i zwalczania przemocy wobec kobiet, a także przemocy domowej.

Celem konwencji jest:

- zapobieganie i zwalczanie przemocy wobec kobiet i przemocy domowej,- eliminacja wszelkich form dyskryminacji kobiet oraz wspieranie równości kobiet i mężczyzn, w tym poprzez wzmocnienie pozycji kobiet, - stworzenie szeroko zakrojonych strategii na rzecz ochrony i wsparcia wszystkich ofiar przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, - ochrona ofiar przemocy, - skuteczne ściganie i karanie sprawców przemocy.

kom/ amt/

Data publikacji 06.02.2015, 13:05