ROBYG SA ROBYG S.A. - Ustanowienie zabezpieczeń przez spółkę z grupy kapitałowej ROBYG S.A. na rzecz banku.

10.02.2015, 22:00aktualizacja: 10.02.2015, 22:00

Raport bieżący 16/2015

Zarząd ROBYG S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), niniejszym informuje, iż w celu zabezpieczenia wierzytelności PKO Bank Polski S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank") wynikających z umowy kredytowej z dnia 9 lutego 2015 roku dotyczącej kredytu w kwocie 17.600.000,00 zł udzielonego spółce ROBYG Wola Investment p. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("RWI"), w której Spółka posiada 51% udziałów, w celu dalszej realizacji projektu Wola Investment, w dniu 10 lutego 2015 roku:

a) Spółka złożyła do właściwego sądu wniosek o zarejestrowanie zastawu rejestrowego w centralnym rejestrze zastawów, ustanowionego przez Spółkę na rzecz Banku do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 26.400.000,00 zł na podstawie umowy zastawu z dnia 9 lutego 2015 roku dotyczącej zastawu rejestrowego na 510 udziałach posiadanych przez Spółkę w RWI o wartości nominalnej 50 zł każdy i łącznej wartości księgowej wynoszącej 25.500,00 zł, reprezentujących 51% kapitału zakładowego RWI i 510 głosów na zgromadzeniu wspólników RWI i w ogólnej liczbie głosów w RWI ("Udziały"), które stanowią długoterminową lokatę kapitałową Spółki;

b) RWI złożyła do właściwego sądu wnioski o wpis trzech zastawów rejestrowych w centralnym rejestrze zastawów, ustanawianych przez RWI na rzecz Banku na podstawie umów zastawów z dnia 9 lutego 2015 roku dotyczącej zastawów rejestrowych na wierzytelnościach RWI wynikających z trzech rachunków bankowych - prowadzonych przez Bank dla RWI, do najwyższej sumy zabezpieczenia 26.400.000,00 zł każdy;

c) RWI złożyła do właściwego sądu wniosek o wpis zastawu rejestrowego w centralnym rejestrze zastawów, ustanawianego przez RWI na rzecz Banku na podstawie umowy zastawu z dnia 9 lutego 2015 roku dotyczącej zastawu rejestrowego na wierzytelnościach RWI wynikających mieszkaniowego rachunku powierniczego - prowadzonego przez Bank dla RWI, do najwyższej sumy zabezpieczenia 26.400.000,00 zł;

d) RWI złożyła do właściwego sądu wnioski o wpis zastawu rejestrowego w centralnym rejestrze zastawów, ustanawianego przez RWI na rzecz Banku na podstawie umowy zastawu z dnia 9 lutego 2015 roku dotyczącej zastawu rejestrowego na zbiorze rzeczy ruchomych i praw spółki RWI, którego wartość księgowa na 9 lutego 2015 roku wynosiła 11.809.000,00 zł, do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 26.400.000,00 zł.

e) RWI złożyła w formie aktu oświadczenie o ustanowieniu hipoteki umownej do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 26.400.000,00 zł ustanowionej przez RWI na rzecz Banku na nieruchomości będącej własnością RWI, o łącznej wartości ewidencyjnej wykazanej w księgach rachunkowych RWI (wraz ze skapitalizowanymi kosztami) wynoszącej 18.154.000 zł i położonej w Warszawie, składającej się z działek gruntu o numerach: 12/4, 13/2 i nr 15/1, dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa w Warszawie, X Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą nr WA4M/00437699/3,

Jednocześnie, Zarząd Spółki informuje, że z uwagi na operacyjny charakter powyższych rachunków, wartość środków na nich zgromadzonych jest zmienna. Do czasu uprawomocnienia się wpisu o zarejestrowaniu zastawów rejestrowych RWI ustanowiła także na podstawie w.w. umów na rzecz Banku:

a) trzy zastawy finansowe na wierzytelnościach wynikających, odpowiednio, z wyżej wymienionych rachunków bankowych;

b) jeden zastaw finansowy na wierzytelnościach wynikających z wyżej wymienionego mieszkaniowego rachunku powierniczego;

c) jeden zastaw finansowy na Udziałach;

każdy do wskazanej powyżej odpowiedniej najwyższej sumy zabezpieczenia.

Powyższe zabezpieczenia zostaną ustanowione z chwilą ich zarejestrowania przez właściwe sądy.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim ("Rozporządzenie").

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz