Grupa Żywiec S.A. publikuje raport finansowy za 2014 rok

11.02.2015, 10:17aktualizacja: 11.02.2015, 10:17

Grupa Żywiec S.A.
Grupa Żywiec S.A. opublikowała dziś raport finansowy za 2014 r. W ubiegłym roku polski rynek piwa mierzył się z podobnymi wyzwaniami jak w poprzednich latach. Ustabilizowała się sprzedaż, odnotowując niewielki wzrost, ale spadła jej wartość, co miało też wpływ na wyniki wicelidera rynku.

Warszawa, 11 lutego, 2015. W 2014 roku Grupa Żywiec S.A., producent m.in. Żywca, Warki, Heinekena czy Tarty, sprzedała blisko 10,7 mln hl piwa w porównaniu z 11,1 mln hl w 2013. Przychody netto ze sprzedaży wyniosły 3 097 mln złotych, a zysk operacyjny 131 mln. Zysk netto wyniósł blisko 160 mln.

Rynek piwa i sprzedaż

Głównymi trendami, które mogliśmy obserwować na rynku piwnym w 2014 roku było rosnące natężenie konkurencyjności cenowej i utrzymujący się wzrost udziału dyskontów w strukturze sprzedaży. Na wielkość sprzedaży Grupy Żywiec miał wpływ także fakt, że jej produkty były czasowo niedostępne w jednej z głównych sieci detalicznych, ze względu na brak porozumienia handlowego.

"Te trendy wyraźnie wpłynęły na nasz przychód i zysk brutto. Nasza sprzedaż zmniejszyła się przez utrzymującą się konkurencję cenową na rynku. By zmierzyć się ze spadkiem sprzedaży, podjęliśmy restrukturyzację naszej organizacji, mającą na celu znaczące zmniejszenie bazy kosztowej. Jednak niekorzystna struktura kanałów sprzedaży i niekorzystna w stosunku do rynku struktura kosztowa organizacji zostały tylko częściowo zrównoważone przez inicjatywy oszczędnościowe - mówi Guillaume Duverdier, prezes Zarządu Grupy Żywiec. - Pomimo tych trudnych okoliczności, utrzymaliśmy nasze inwestycje w krajowe i międzynarodowe marki, a także kontynuowaliśmy wprowadzanie innowacji - Tatry Niepasteryzowanej i wariantów Żywca. Pozytywne wyniki sprzedaży odnotowały Heineken, Żywiec i Desperados" - dodał.

Chociaż ostateczne dane odnośnie ogólnej wielkości sprzedaży piwa w 2014 roku nie są jeszcze znane, możemy szacować, iż po 2% spadku w 2013 roku w stosunku do roku poprzedniego, w 2014 roku polski rynek piwa ustabilizował się, notując niewielki wzrost w wielkości sprzedaży (mniej niż 1 %), ale spadek jej wartości.

Podczas gdy większość marek z segmentu „mainstream” miała problemy z utrzymaniem swojego udziału w rynku ze względu na konkurencyjność cen i działania promocyjne, flagowa marka wicelidera rynku, Żywiec, odzyskała pozycję numer 1 w segmencie marek premium, odnotowując wzrost zarówno pod względem wielkości jak i wartości sprzedaży.

Nowości na rynku

Grupa Żywiec oferuje dziś portfolio 31 produktów piwnych pod 15 markami, dzięki któremu jest w stanie odpowiedzieć na wszystkie trendy konsumencie na polskim rynku.

W marcu 2014 roku Grupa Żywiec wzbogaciła swoja flagową markę Żywiec o 3 nowe warianty - Bock, Białe i Marcowe - w segmencie specjalności, zyskując coraz większe zainteresowanie ze strony konsumentów poszukujących nowych smaków. Kolejny wariant, Żywiec APA, wprowadzony do portfolio w listopadzie ubiegłego roku, utorował firmie drogę do segmentu piw rzemieślniczych. Jego receptura nawiązuje do stylu American Pale Ale. Biorąc pod uwagę fakt, że rynek piwnych specjalności (który obejmuje piwa w takich stylach jak porter, stout, piwa pszeniczne, bock, marcowe etc.) wzrósł o około 40% w 2014, to ważne posunięcie w strategii firmy.

W sierpniu 2014 roku Grupa Żywiec wprowadziła na rynek Tatrę Niepasteryzowaną. Produkt szybko przyciągnął uwagę konsumentów i pozytywnie wpłynął na sprzedaż marki Tatra.

Eksport

Piwa Grupy Żywiec docierają bezpośrednio i pośrednio na 40 rynków na całym świecie. Pomimo tego, że Żywiec pozostaje najbardziej rozpoznawalnym polskim piwem za granicą, nasi partnerzy biznesowi są także zainteresowani Warką, Tatrą, Tatrą Mocną, marką Strong, a nawet piwami regionalnymi Grupy Żywiec takimi jak Specjal. Eksport Grupy Żywiec w 2014 roku wzrósł o 2% w stosunku do 2013 roku. Wielka Brytania, Niemcy, Stany Zjednoczone, Kanada i Irlandia to kraje, do których Grupa Żywiec eksportuje najwięcej piwa.

Perspektywy na 2015 rok

Oczekujemy, że w 2015 r. rynek piwny pozostanie względnie stabilny pod względem wielkości sprzedaży, ale jednocześnie lekko spadnie jego wartość. Koszty produkcji powinny się zmniejszyć.

Grupa Żywiec zamierza przyspieszyć prowadzony proces restrukturyzacji, by uzyskać dalsze oszczędności kosztów stałych w 2015 i dzięki niższej bazie kosztowej zwiększyć konkurencyjność.

Podążając za podjętą w ubiegłym roku decyzją, by wyodrębnić spółkę do bezpośredniej obsługi sprzedażowo-dystrybucyjnej detalu tradycyjnego i gastronomii (Distribev), oczekujemy, że nowa organizacja z oddzielną jednostką biznesową (Distribev) poprawi naszą koncentrację na budowaniu marek i ostatecznie poprawi naszą sprzedaż na rynku. Wierzymy, że ta zmiana pozwoli każdej z organizacji skupić się na ich podstawowej działalności (producent piwa versus dystrybucja). Grupa Żywiec S.A. będzie nadal koncentrować się na budowaniu marek, poprawianiu dystrybucji, jakości obsługi klienta, a także na zwiększaniu satysfakcji konsumentów piwa.

Grupa Żywiec

Grupa Żywiec to jeden z czołowych producentów piwa w Polsce posiadający najszersze portfolio 11 stylów piwnych, 15 marek i 31 produktów. Marką flagową firmy jest Żywiec - jedno z najpopularniejszych polskich piw eksportowych (dostępne w ponad 40 krajach), sprzedawane za granicą od ponad stu lat. Do najsilniejszych marek spółki należą też: Heineken, Warka i Tatra. Ważną część oferty Grupy Żywiec stanowią piwa regionalne: Królewskie (Polska centralna), Leżajsk (południowo-wschodnia) i Specjal (północna). Spółka prowadzi również dystrybucję zagranicznych piw specjalnych (Desperados, Paulaner, Guinness, Affligem) oraz polskich piw specjalnych (Kaper, Żywiec Porter, Żywiec Marcowe, Żywiec Białe, Żywiec Bock, Warka Radler). Firma powiązana jest z Grupą HEINEKEN, największym producentem piwa w Europie. Grupa Żywiec w 2014 roku sprzedała blisko 10,7 mln hektolitrów piwa warzonego w pięciu browarach, tj. w Warce, Elblągu, Leżajsku oraz Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu i Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Poprzez sieć prawie 50 oddziałów handlowych i blisko 900 przedstawicieli działających w całym kraju spółka oferuje piwa kilkudziesięciu tysiącom partnerów biznesowych i milionom konsumentów. Grupa Żywiec jest jedyną spółką spośród największych producentów piwa w Polsce, notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, gdzie zadebiutowała 24.09.1991 r.

Więcej informacji o firmie: www.grupazywiec.pl

KONTAKT:

Katarzyna Borucka

Dyrektor ds. korporacyjnych

Grupa Żywiec S.A.

Biuro w Warszawie, ul. Konstruktorska 13, wejście E

tel. +48 22 537 62 46

fax +48 22 537 60 05

e-mail: katarzyna.borucka@grupazywiec.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.02.2015, 10:17
Źródło informacji Grupa Żywiec S.A.

Pozostałe z kategorii