Szczurek: dochód z przewalutowania kredytu - nieopodatkowany

17.02.2015, 19:07aktualizacja: 17.02.2015, 19:07

Dochód wynikający z przewalutowania kredytu nie byłby opodatkowany – powiedział we wtorek w Brukseli minister finansów Mateusz Szczurek, pytany o pomysł jednorazowej konwersji kredytów hipotecznych we frankach na kredyty w złotówkach.

"Wspieramy przewalutowanie indywidualnych kredytów miedzy różnymi klientami a bankami na zasadzie dobrowolności przez to, że dodatkowy dochód wynikający z tej ulgi nie byłby opodatkowany" – powiedział dziennikarzom Szczurek.

Odniósł się w ten sposób do pomysłu szefa Komisji Nadzoru Finansowego Andrzeja Jakubiaka, który na początku lutego zaproponował możliwość jednorazowego przewalutowania kredytów hipotecznych we frankach na kredyty w złotówkach – kredyt miałby zostać zamieniony na złotówki po obecnym kursie i podzielony na dwie części - kredyt zabezpieczony hipotecznie wyrażony w złotych oraz kredyt niezabezpieczony hipotecznie, odzwierciedlający konsekwencje osłabienia złotego.

Szczurek podkreślił, że MF skupia się na tym, by porozumienia z bankami były jak najlepsze dla klientów, a także by przestrzegane były reguły - także przez banki, które w przypadku kredytów hipotecznych są stroną dominującą.

Według propozycji Jakubiaka kredyt niezabezpieczony hipotecznie miałby być w połowie spłacony przez kredytobiorcę, a w połowie umorzony. W wyniku takiej operacji potencjalna strata sektora bankowego, w ocenie szefa KNF, mogłaby wynieść 25 mld zł, co rozkładałoby się na 20-25 lat, a roczny koszt dla banków wyniósłby 1-1,2 mld zł, czyli ok. 7 proc. ich rocznego wyniku. Propozycja ta jest obecnie rozważana przez przedstawicieli banków.

Z Brukseli Rafał Lesiecki (PAP)

ral/ stk/ az/ malk/

Data publikacji 17.02.2015, 19:07