QUMAK SA Złożenie wezwania do lojalnego współdziałania do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego

23.02.2015, 09:37aktualizacja: 23.02.2015, 09:37

Raport bieżący 10/2015

Zarząd Qumak S.A. (dalej jako Spółka) w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 8/2015 z dnia 21 lutego 2015 r. o powzięciu informacji o decyzji Zarządu Województwa Dolnośląskiego o odstąpieniu od Umowy na realizację "Regionalnej platformy informacyjnej dla mieszkańców i samorządów Dolnego Śląska "e-Dolnyslask", informuje, iż w dniu 23 lutego 2015 r., Spółka złożyła w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego (dalej jako UMWD, Zamawiający) oficjalne wezwanie Zamawiającego do lojalnego współdziałania przy realizacji Umowy opierając się o zapisy §8 ust. 1 Umowy oraz art. 640 kodeksu cywilnego.

Poniżej Zarząd Spółki przedstawia stanowisko w sprawie informacji o decyzji Zamawiającego o odstąpieniu od Umowy na realizację platformy e-DolnyŚląsk.

Spółka nie otrzymała dotąd żadnej korespondencji od Zamawiającego. Nie mamy w tej chwili wiedzy o podstawie prawnej potencjalnego odstąpienia od Umowy, co uniemożliwia nam odniesienie się do jego powodów. Jednocześnie dziś, wobec braku komunikacji ze strony Zamawiającego, złożyliśmy w Urzędzie oficjalne wezwanie Zamawiającego do lojalnego współdziałania przy wykonywaniu Umowy.

Zarząd Spółki był przygotowany również na mogącą obecnie wystąpić ewentualność, mimo że uchwała Zarządu Województwa Dolnośląskiego jest rażąco sprzeczna z wcześniejszymi, składanymi Spółce propozycjami Urzędu, o których także wielokrotnie UMWD informował media. Mamy silne podstawy prawne i faktyczne, aby nie uznać zasadności naliczenia jakichkolwiek ewentualnych kar oraz aby wystąpić z roszczeniami do Zamawiającego o zapłatę pełnego wynagrodzenia pomniejszonego o dotychczas otrzymane płatności, czyli na ok. 65 mln zł.

W tej chwili analizujemy wszelkie istotne czynniki, inwentaryzujemy projekt a także konsultujemy się z biegłymi rewidentami, aby ocenić ostateczny wpływ potencjalnej decyzji Zamawiającego na wynik finansowy Spółki za IV kwartał 2014 r. Szczegóły będziemy w stanie podać wkrótce po zapoznaniu się z treścią oficjalnego odstąpienia od Umowy.

Chcemy jednocześnie zapewnić, że będziemy z pełną determinacją, wszelkimi środkami przewidzianymi przez prawo bronić interesu Spółki i jej akcjonariuszy.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 5 Ustawy o ofercie - informacje poufne, aktualizacja informacji