Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Według informacji PAP ze źródeł w Komisji Europejskiej decyzje w tej sprawie, choć jeszcze nie zapadły, mają zostać podjęte w najbliższym czasie.
Polskie ministerstwo rolnictwa od wielu miesięcy zabiegało w KE, by uruchomiła dopłaty do przechowywania i eksportu mleka oraz wieprzowiny. Komisja pozostała sceptyczna, jeśli chodzi o dopłaty do eksportu, ale da producentom możliwość ubiegania się o środki na magazynowanie mięsa wieprzowego.
Taki mechanizm był już zastosowany dla producentów serów, którzy dzięki wydłużeniu okresu przechowywania mieli więcej czasu na szukanie innych rynków zbytu po zamknięciu rynku rosyjskiego.
"Producenci (wieprzowiny - PAP) stanęli w obliczu szczególnych trudności wynikających z nieuzasadnionego zakazu nałożonego przez Rosję. Monitorując już od jakiegoś czasu rynek, doszedłem do wniosku, że sektor potrzebuje wsparcia" - mówił w niedzielę w Paryżu na targach rolniczych unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan. Poinformował, że zaproponował Komisji uruchomienie systemu prywatnego przechowywania dla wieprzowiny.
Według informacji PAP ze źródeł w KE, we wtorek m.in. w tej sprawie zbierze się Komitet ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, czyli eksperci z krajów członkowskich. System będzie przewidywał określone dopłaty do przechowania tony mięsa. Stawki nie zostały jeszcze ustalone, ale będą one prawdopodobnie różne w zależności od rodzaju kierowanego do chłodni mięsa. (PAP)
stk/ mhr/ malk/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 23.02.2015, 16:29 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |