BANK ZACHODNI WBK SA Zamknięcie transakcji zbycia przez Bank pakietu 17% akcji BZ WBK-AVIVA Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. oraz BZ WBK-AVIVA Towarzystwo Ubezpieczeń Ogólnych S.A. na rzecz AVIVA International Insurance Limited - informacja poufna

27.02.2015, 13:53aktualizacja: 27.02.2015, 13:53

Raport bieżący 3/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 37/2013 z dnia 2 sierpnia 2013 r., raportu bieżącego nr 45/2013 z dnia 20 grudnia 2013 r. oraz raportu bieżącego nr 46/2014 z dnia 18 września 2014 r. Bank Zachodni WBK S.A. ("Bank") niniejszym informuje, że w dniu 27 lutego 2015 r., w wyniku wykonania przez AVIVA International Insurance Limited ("Aviva") opcji kupna, o której mowa w raporcie bieżącym nr 46/2014 z dnia 18 września 2014 r., po spełnieniu się warunków zawieszających - w tym, uzyskaniu decyzji Komisji Nadzoru Finansowego ("KNF") stwierdzającej brak podstaw do zgłoszenia sprzeciwu, co do bezpośredniego nabycia przez Aviva 17% akcji BZ WBK-AVIVA Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. ("TUnŻ S.A.") oraz BZ WBK-AVIVA Towarzystwo Ubezpieczeń Ogólnych S.A. ("TUO S.A.", a łącznie z TUnŻ S.A., "Towarzystwa Ubezpieczeniowe") oraz pośredniego nabycia przez Aviva plc 17% akcji w każdym z Towarzystw Ubezpieczeniowych ("Przeniesienie przez Bank") oraz uzyskaniu zgody Komisji Europejskiej na realizację Przeniesienia przez Bank - Bank oraz Aviva zawarły umowę zbycia 17% akcji w każdym Towarzystwie Ubezpieczeniowym i dokonały przeniesienia tytułu własności do tych akcji na Aviva.

Po wykonaniu Przeniesienia przez Bank, Bank posiada 49% łącznej liczby akcji w kapitale zakładowym oraz ogólnej liczby głosów na walnych zgromadzeniach każdego z Towarzystw Ubezpieczeniowych, a pozostałe 51% akcji oraz głosów jest w posiadaniu Aviva.

Szacuje się, że realizacja Przeniesienia przez Bank wygeneruje zysk netto w kwocie 461,7 milionów PLN, który zostanie wykazany w skonsolidowanym rachunku zysków i strat grupy kapitałowej Banku.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2009 r., Nr 185, poz. 1439 ze zm.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz