MSZ: polsko-włoskie konsultacje polityczne (komunikat)

27.02.2015, 16:57aktualizacja: 27.02.2015, 16:57

- MSZ informuje:

Unia Energetyczna, przyszłość Unii Gospodarczej i Walutowej oraz swoboda przepływu osób były głównymi tematami spotkania sekretarz stanu Rafała Trzaskowskiego z sekretarzem stanu ds. europejskich w Kancelarii Premiera Włoch Sandro Gozim. Polsko-włoskie konsultacje miały miejsce 26 i 27 lutego w Rzymie.

– Najpilniejszym zadaniem w najbliższych miesiącach będzie rewizja legislacji UE ws. bezpieczeństwa dostaw gazu – podkreślił wiceminister Trzaskowski. Zwrócił uwagę, że bez unijnych planów zapobiegania i zarządzania kryzysem dostaw, państwa UE pozostaną pod presją dominujących dostawców, którzy narzucają niekorzystne, a nawet niezgodne z prawem UE klauzule. – Niedawny komunikat Komisji Europejskiej ws Unii Energetycznej otwiera drogę do ambitnych propozycji legislacyjnych – powiedział wiceszef polskiej dyplomacji.

Wiceministrowie zgodzili się, że swobodny przepływ osób stanowi fundamentalny dorobek UE i należy sprzeciwiać się próbom jego ograniczenia. W trakcie spotkania rozmawiano też o sytuacji na Ukrainie i relacjach UE z Rosją. Podczas wizyty w Rzymie wiceszef polskiego MSZ spotkał się również z wiceministrem rozwoju gospodarczego Carlo Calendą.

kom/ ksi/

Data publikacji 27.02.2015, 16:57