CIR: system akredytacji KPRM (komunikat)

13.03.2015, 17:48aktualizacja: 13.03.2015, 17:48

- CIR informuje:

W związku z powtarzającymi się przypadkami niedopełnienia przez poszczególne redakcje formalności, związanych z akredytacją dziennikarzy na wydarzenia organizowane przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów, poniżej przypominamy najważniejsze zasady systemu akredytacji dostępnego na stronie www.premier.gov.pl

ZASADY DOKONYWANIA AKREDYTACJI PRZEZ REDAKCJE

1. System akredytacji składa się z 3 etapów.

ETAP 1: Zakładanie konta (jednorazowa)

ETAP 2: Akredytacja na konkretne wydarzenie

ETAP 3 (w przypadku nowo zgłoszonych osób): Potwierdzenie akredytacji przez osobę zgłoszoną.

WAŻNE: Warunkiem dokonania prawidłowej akredytacji jest przejście wszystkich 3 etapów. Brak wypełnienia procedury wskazanej w którymkolwiek z etapów skutkować będzie nieuzyskaniem akredytacji.

2. Procedura założenia konta (ETAP 1) jest procedurą jednorazową. Oznacza rejestrację w systemie akredytacji, która umożliwia dostęp do procedury akredytacyjnej na poszczególne wydarzenia.

3. Procedura akredytacji na konkretne wydarzenie (ETAP 2) wymaga posiadania konta (patrz: ETAP 1). Redakcja może dokonać akredytacji dla całej ekipy delegowanej na dane wydarzenie (patrz załącznik: procedura tworzenia bazy osób i dodawania osób do już istniejącej bazy). W tym miejscu można również dokonać zgłoszenia wozu transmisyjnego.

4. Warunkiem koniecznym do prawidłowego zakończenia procedury akredytacyjnej w przypadku nowo zgłoszonych osób jest potwierdzenie zgłoszenia (ETAP 3). Potwierdzenie następuję poprzez link aktywacyjny wysyłany na pocztę elektroniczną nowo zgłoszonej osoby.

WAŻNE: Aktywacja poprzez link musi nastąpić w nieprzekraczalnym terminie (data i godzina) wskazanym w komunikacie Centrum Informacyjnego Rządu. Aktywacja dokonana po tym terminie jest równoznaczna z nieuzyskaniem akredytacji.

W związku z tym prosimy redakcje, aby niezwłocznie informowały swoich pracowników o ich zgłoszeniu w systemie i konieczności jego potwierdzenia przez link aktywacyjny.

Raz dokonana aktywacja skutkuje zapisaniem pracownika w systemie akredytacyjnym i umożliwia redakcjom występowanie w imieniu pracownika o akredytacje na poszczególne wydarzenia.

W systemie akredytacji online dostępnym na stronie internetowej KPRM istnieje możliwość sprawdzenia statusu akredytacji w zakładce „Moje akredytacje”. System wskazuje czy osoba akredytowana dokonała potwierdzenia zgłoszenia - tzw. zgoda i czy akredytacja została już oficjalnie przyznana przez Centrum Informacyjne Rządu - tzw. status (patrz załącznik: jak sprawdzić status zapisów na akredytacje).

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 13.03.2015, 17:48