MF: o co chodzi w PIT? (komunikat)

18.03.2015, 12:18aktualizacja: 18.03.2015, 12:18

- MF informuje:

Czym różni się nasz dochód od przychodu i jaką rolę w zeznaniach podatkowych odgrywają składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne? Skąd bierze się nadpłata lub niedopłata podatku i ile wynoszą koszty uzyskania przychodów w przypadku osób pracujących na umowę o pracę? Jak oblicza się podatek w pierwszym i drugim przedziale podatkowym? Jeśli nie jesteś pewny, czy potrafisz odpowiedzieć na te pytania, mamy coś dla Ciebie.

Ministerstwo Finansów przygotowało krótką animację dla tych, którzy chcą wiedzieć, jak wylicza się podatek. Na przykładzie najpopularniejszego wśród polskich podatników formularza, czyli PIT-37, opowie o tym kowboj Szybki PIT, bohater akcji organizowanej przez Ministerstwo Finansów już po raz szósty. Zrobi to na przykładzie średniego wynagrodzenia w Polsce w roku 2014 i - co szczególnie istotne, gdy mówimy o podatkach - w sposób przystępny, a więc zrozumiały dla każdego.

– Pokazujemy Szybkiego PIT-a w nowej odsłonie. Do tej pory można było go spotkać głównie w urzędach skarbowych, gdzie jest na każdej naszej ulotce i każdym plakacie. Teraz Szybki PIT stał się bohaterem filmu animowanego i w przyjazny sposób tłumaczy zawiłości formularza podatkowego. Tworząc animację, staraliśmy się opowiedzieć trudne rzeczy w łatwy sposób, czasem z przymrużeniem oka, ale ocena efektów naszej pracy należy do Państwa – mówi wiceminister finansów i pełnomocnik rządu ds. informacji i edukacji finansowej Izabela Leszczyna.

Zobacz film na kanale MF w YouTube.

Wejdź też na stronę Szybki PIT lub Portal Podatkowy, aby rozliczyć swój podatek szybko i wygodnie on-line.

kom/ ksi/

Data publikacji 18.03.2015, 12:18