MG: wicepremier Piechociński spotkał się z przedstawicielami rządu Turkmenistanu (komunikat)

18.03.2015, 13:11aktualizacja: 18.03.2015, 13:11

- MG informuje:

- Rząd Polski przywiązuje dużą wagę do rozwoju stosunków gospodarczych z Turkmenistanem. Jestem przekonany, że zarówno obecna wizyta, jak i realizacja przedsięwzięć zaplanowanych na najbliższy okres, będą dobrze służyć intensyfikacji bilateralnej współpracy gospodarczej - powiedział wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński podczas spotkań z przedstawicielami rządu Turkmenistanu, które odbyły się 17 i 18 marca 2015 r.

Podczas pobytu w Turkmenistanie wicepremier Piechociński spotkał się m.in. z wiceprzewodniczącym rady ministrów, ministrem spraw zagranicznych Rasitem Meredovem, wiceprzewodniczącym rady ministrów, ministrem ropy i gazu Baymyratem Hojamuhammedovem oraz wiceprzewodniczącym rady ministrów, ministrem handlu Palvanem Taganovem. Podczas rozmów szef resortu gospodarki podkreślił, że strona polska jest zainteresowana zaistnieniem rodzimych firm we współpracy gospodarczej w większym niż dotychczas zakresie. - Nasze rozwiązania w obszarze innowacyjności mogą wpisać się w dynamiczny rozwój reformowanych lub rozwijanych obecnie dziedzin turkmeńskiej gospodarki. Dostrzegamy możliwość współpracy w zakresie budownictwa, środków transportu, branży meblarskiej, przemysłu maszynowego i urządzeń dla rolnictwa, górnictwa oraz ciągników – powiedział.

Wicepremier Piechociński zaznaczył, że docenia wysiłek władz włożony w realizację reform sprzyjających przyciąganiu kapitału zagranicznego i programów ukierunkowanych na rozwój infrastruktury - transportu, komunikacji oraz rolnictwa i przemysłu przetwórczego. Dodał, że dostrzega znaczące nakłady w rozwój turystyki. - Cieszy nas, że coraz większa liczba turystów z Polski odwiedza Turkmenistan, podziwiając zarówno zabytki, jak i szybkie tempo rozwoju gospodarczego i społecznego kraju – podkreślił.

Więcej informacji:http://www.mg.gov.pl/

kom/ ksi/