Piechociński: handel z Omanem rośnie, ale jego wielkość ciągle za mała

19.03.2015, 14:15aktualizacja: 19.03.2015, 14:15

Choć wymiana handlowa Polski z Omanem rośnie, jej wielkość jest ciągle niesatysfakcjonująca. Jest szansa na jej zwielokrotnienie - uważa wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński, który wziął udział w Polsko-Omańskim Forum Gospodarczym.

Forum odbyło się z okazji wizyty w Polsce delegacji Sułtanatu Omanu, której przewodniczy Minister Handlu i Przemysłu Ali bin Masoud Al Sunaidy.

Piechociński powiedział, że choć obroty pomiędzy Polską i Omanem rosną szybko, ich poziom jest ciągle niesatysfakcjonujący - w ubiegłym roku wyniosły ok. 78 mln dolarów.

"Potencjał po stronie omańskiej i polskiej, jak równie determinacja naszych gospodarek i przedsiębiorców może w ciągu najbliższych lat zwielokrotnić tę wymianę. (…)Postrzegamy Oman jako bardzo atrakcyjnego partnera biznesowego z otwartą, wolnorynkową, charakteryzująca się bardzo wysokim tempem wzrostu gospodarką. Przywiązujemy dużą wagę do zacieśniania współpracy gospodarczej z regionem Zatoki, czego wyrazem jest otwarcie w zeszłym roku przedstawicielstwa Ministerstwa Gospodarki - Wydziału Promocji i Handlu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich" – powiedział wicepremier.

Dodał, że Polska chce współpracować z krajami Zatoki Perskiej w takich sektorach, jak m.in. przemysł stoczniowy, rolno-spożywczy, budowlany, maszynowy, stalowy, chemiczny, czy obronny. Podkreślił, że Polsce zależy szczególnie na zawarciu z Omanem umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania oraz umowy o współpracy gospodarczej.

Ali bin Masoud Al Sunaidy wśród perspektywicznych sektorów gospodarki wymienił m.in. przemysł stoczniowy. "Myślę, że polskie firmy mają potencjał, aby zaistnieć razem z nami w Zatoce Perskiej, Azji i Afryce" - mówił podczas forum. Podkreślił też, że Oman jest wielkim importerem żywności. (PAP)

luo/ pz/

Data publikacji 19.03.2015, 14:15