QUMAK SA Zawarcie znaczącej umowy na wykonanie prac przy przebudowie Hotelu Europejskiego

24.03.2015, 22:47aktualizacja: 24.03.2015, 22:47

Raport bieżący 15/2015

Zarząd Qumak S.A. (dalej jako Spółka) informuje, że w dniu 23 marca 2015 r wpłynęła do Spółki umowa pomiędzy HESA Sp. z o.o. Sp.k. a konsorcjum w składzie Polonez Plus Sp. z o.o. (w roli Lidera) oraz Qumak S.A. (dalej łącznie jako Wykonawca).

Przedmiotem Umowy, datowanej na 17 marca 2015 r., jest wykonanie instalacji sanitarnych i mechanicznych oraz instalacji elektrycznych i teletechnicznych wraz z projektowaniem w ramach remontu i przebudowy Hotelu Europejskiego w Warszawie.

Za wykonanie przedmiotu Umowy określono ryczałtowe wynagrodzenie w kwocie 62.200.851,00

zł netto, przy czym wartość prac będących w zakresie Qumak S.A. wynosi 33.423.909,00 zł netto. Spółka wykona w szczególności instalacje energetyczne, teletechniczne i automatyki budynkowej.

Termin zakończenia realizacji przedmiotu umowy ustalono na dzień 30.11.2016 roku.

W odniesieniu do kar, Umowa przewiduje naliczenie kar umownych, m.in.:

- za każdy dzień kalendarzowy zwłoki w dotrzymaniu terminu odbioru technicznego przedmiotu Umowy w wysokości 0,2% wynagrodzenia,

- za zwłokę w dotrzymaniu terminów pośrednich lub terminu zakończenia wykonywania przedmiotu umowy w wysokości 0,15% wynagrodzenia za każdy dzień kalendarzowy zwłoki, przy czym maksymalna wysokość kar umownych należnych z tego tytułu nie może przekroczyć 10% wynagrodzenia.

W przypadku odstąpienia lub rozwiązania Umowy z przyczyn leżących po jednej ze Stron, Strona druga ma prawo żądać kary umownej w wysokości 10% wynagrodzenia. Zapłata kar umownych nie wyłącza możliwości dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu.

Umowa spełnia kryterium umowy znaczącej z uwagi na fakt, iż jej wartość brutto przekracza 10% wartości przychodów ze sprzedaży Spółki za okres ostatnich czterech kwartałów obrotowych.

Podstawa prawna:

RMF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych, § 5 ust. 1. pkt 3

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz