Rekordowy marzec i 6 milionów wypożyczeń rowerów miejskich w Polsce!

02.04.2015, 11:26aktualizacja: 02.04.2015, 11:26

Infografika
Pogoda nie zawsze sprzyjała rowerzystom miejskim, jednak nawet mimo chłodnej końcówki miesiąca, Nextbike odnotował rekordową popularność publicznych jednośladów w miastach, gdzie już rozpoczął się sezon - liczba wypożyczeń przekroczyła 200 tysięcy! To nie wszystko. W poniedziałek rower miejski został wypożyczony 6-milionowy raz, odkąd wypożyczalnie funkcjonują w Polsce. Miało to miejsce zaledwie miesiąc od chwili startu nowego sezonu systemów, z których w tym roku korzystają już mieszkańcy Warszawy, Konstancina-Jeziornej, Grodziska Mazowieckiego, Opola, Lublina i Białegostoku. Wkrótce dołączą do nich wrocławianie.

Takiego marca w historii polskich rowerów miejskich jeszcze nie było. Choć warunki atmosferycznie nie były idealne, rowerzyści dokonali 209 473 wynajmów. To dotychczasowy marcowy rekord. Dla porównania, w ubiegłym roku liczba wypożyczeń sięgnęła 194 073, a w latach 2012 i 2013 - ok. 13 tysięcy. Dzięki tak dużemu zainteresowaniu wypożyczalniami, udało się przekroczyć barierę 6 milionów wypożyczeń od momentu inauguracji pierwszego systemu rowerów miejskich w Polsce (czerwiec 2011 roku). Jubileuszowe wypożyczenie nastąpiło w Warszawie, w poniedziałkowy wieczór.

"Przed kilkoma dniami świętowaliśmy 150-tysięczne wypożyczenie w sezonie 2015, teraz odnotowaliśmy 6-milionowe wypożyczenie od chwili, gdy Polacy dokonali pierwszych wynajmów. Za nami rekordowy start sezonu - liczymy na rekordowy wynik również na koniec roku" - mówi Tomasz Wojtkiewicz, prezes Nextbike Polska.

Sezon 2015 wystartował z początkiem marca. Obecnie liczba wypożyczeń i rejestracji przedstawia się następująco:

• Opole (start sezonu: 13.03) - 4 641 wypożyczeń, 528 nowych użytkowników,
  • Lublin (od 21.03) - 20 907 wypożyczeń, 3 178 nowych użytkowników,
  • Grodzisk Mazowiecki (od 01.03) - 1 921 wypożyczeń, 187 nowych użytkowników,
  • Białystok (od 24.03) - 11 609 wypożyczeń, 1 532 nowych użytkowników,
  • Warszawa i Konstancin-Jeziorna (od 01.03) - 170 395 wypożyczeń, 10 463 nowych użytkowników.

Wkrótce z rowerów skorzystają mieszkańcy kolejnego miasta. Zgodnie z umową na koniec kwietnia planowane jest otwarcie systemu we Wrocławiu, obejmującego 70 stacji i 700 rowerów.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.04.2015, 11:26