PMPG POLSKIE MEDIA SA Wszczęcie postępowania sądowego przeciwko spółce zależnej od Emitenta

03.04.2015, 00:59aktualizacja: 03.04.2015, 00:59

Raport bieżący 9/2015

Zarząd spółki pod firmą PMPG Polskie Media S.A. (dalej jako Emitent) informuje, że w dniu 2 kwietnia 2015 roku Emitent powziął informację, iż w dniu 1 kwietnia 2015 roku zależnej od Emitenta spółce Agencja Wydawniczo-Reklamowa "WPROST" sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej jako AWR WPROST) Sąd Okręgowy w Warszawie doręczył odpis pozwu wniesionego przez Pana Kamila Durczoka w dniu 12 marca 2015 roku.

Przedmiotem wszczętego postępowania jest ochrona dóbr osobistych powoda w związku z rzekomym rozpowszechnieniem w wydawanym przez AWR WPROST tygodniku "Wprost" (w artykułach "Ukryta prawda" z dnia 9 lutego 2015 roku oraz "Nietykalny" z dnia 23 lutego 2015 roku) nieprawdziwych informacji na temat Pana Kamila Durczoka.

Wartość przedmiotu sporu została określona na kwotę 2.000.000,00 zł (słownie: dwa miliony złotych).

Powództwo zostało wniesione przeciwko AWR WPROST oraz dziennikarzom sporządzającym publikacje mające naruszać dobra osobiste powoda.

Powód wniósł w pozwie o zobowiązanie AWR WPROST do opublikowania przeprosin oraz zapłaty na rzecz powoda solidarnie wraz z pozostałymi pozwanymi kwoty 2.000.000,00 zł (słownie: dwa miliony złotych) tytułem zadośćuczynienia za doznane krzywdy.

W ocenie Emitenta powództwo Pana Kamila Durczoka jest bezzasadne. Emitent stoi na stanowisku, że artykuły prasowe rzekomo naruszające dobra osobiste Pana Kamila Durczoka były sporządzone z zachowaniem staranności i rzetelności dziennikarskiej. AWR WPROST przedstawi swoją argumentację w odpowiedzi na pozew.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz