Polityka i społeczeństwo

MSW: ponad 380 tys. dowodów osobistych nowego wzoru (komunikat)

07.04.2015, 12:38aktualizacja: 07.04.2015, 12:38

- MSW informuje:

W pierwszym miesiącu obowiązywania nowego wzoru dowodu osobistego spersonalizowano ponad 380 tysięcy dokumentów. Właścicielami ponad 200 tysięcy dowodów osobistych są mężczyźni. Natomiast najwięcej dokumentów nowego wzoru trafiło do województwa mazowieckiego - ponad 55 tysięcy oraz województwa śląskiego - ponad 47 tysięcy.

Od 1 marca obowiązuje nowy wzór dowodu osobistego, który nie zawiera już informacji o miejscu zameldowania, kolorze oczu, wzroście, nie ma też skanu podpisu posiadacza dokumentu. Przez pierwszy miesiąc obowiązywania nowego wzoru dokumentu, spersonalizowano w sumie 380 886 nowych dowodów osobistych. Ponadto Centrum Personalizacji Dokumentów MSW spersonalizowało ponad 58 tysięcy dowodów osobistych starego wzoru.

Centrum Personalizacji Dokumentów MSW najwięcej dokumentów spersonalizowało dla mieszkańców województw: mazowieckiego – ponad 55 tys.; śląskiego – ponad 47 tys.; małopolskiego i wielkopolskiego – ponad 33 tys.

Najmniej spersonalizowanych dowodów otrzymają mieszkańcy województw: opolskiego - ponad 9 tys.; podlaskiego i lubuskiego – ponad 10 tys.

Z ogólnej liczby 380 tysięcy spersonalizowanych dowodów osobistych właścicielami 200 286 dokumentów są mężczyzn, a 180 600 kobiety.

Liczba dowodów osobistych nowego wzoru, spersonalizowanych w marcu 2015 w podziale na województwa:

Województwo Ilość (szt.) dolnośląskie 30 457 kujawsko-pomorskie 20 182 lubelskie 18 920 lubuskie 10 490 łodzkie 23 170 małopolskie 33 898 mazowieckie 55 227 opolskie 9 576 podkarpackie 18 635 podlaskie 10 325 pomorskie 23 992 śląskie 47 334 świętokrzyskie 11 972 warmińsko-mazurskie 14 882 wielkopolskie 33 763 zachodniopomorskie 18 063 RAZEM 380 886

kom/ kfk/

Data publikacji 07.04.2015, 12:38