Za 185 mln zł na Śląsku zostanie wybudowana nowoczesna elektrociepłownia

07.04.2015, 10:06aktualizacja: 07.04.2015, 10:06

Agencja Rozwoju Przemysłu i JSW Koks wybudują w miejscowości Radlin na Śląsku nowoczesną elektrociepłownię - poinformowało PAP ministerstwo skarbu państwa. List intencyjny w tej sprawie ma być podpisany we wtorek w Katowicach.

"Priorytetem rządu jest wsparcie przemysłu na Śląsku. Wpisuje się w to nowa rola ARP, która będzie znacznie aktywniej niż dotąd uczestniczyć we wsparciu i rozwoju przedsiębiorstw w tym regionie. W ofercie spółki są między innymi pożyczki na restrukturyzację i rozwój dla dużych przedsiębiorstw. Warunki ich przyznania będą znacznie bardziej atrakcyjne i elastyczne niż do tej pory" - powiedział PAP wiceminister skarbu Rafał Baniak.

Baniak zaznaczył, że w związku z nową strategią i wzmacnianiem obecności na Śląsku ARP szuka ciekawych projektów, które chce wspierać finansowo i wspólna inwestycja z JSW Koks jest dobrym tego przykładem. "Budowa elektrociepłowni w Radlinie jest kolejną inwestycją wspieraną przez ARP w ramach finansowania inicjatyw rozwojowych i restrukturyzacyjnych w sektorze przemysłu na Śląsku" - powiedział Baniak.

Resort skarbu podkreślił, że decyzja o budowie elektrociepłowni jest także wypełnieniem jednego z priorytetów strategii Grupy Kapitałowej JSW; chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego w oparciu o własne zasoby paliwowe. Wartość inwestycji to 185 mln zł.

Elektrociepłownia w Radlinie ma mieć moc cieplną 104 MWt i będzie zasilana gazem koksowniczym. Wybudowany blok energetyczny zabezpieczy potrzeby Koksowni Radlin; nadwyżki ciepła będą mogły również zabezpieczyć potrzeby kopalni „Marcel” oraz miasta Radlin. Dodatkowe nadwyżki będą wprowadzane do sieci OSD Tauron Dystrybucja SA i sprzedawane odbiorcom zewnętrznym. Strony zakładają, iż komercyjna eksploatacja elektrociepłowni rozpocznie się w drugiej połowie 2017 roku. (PAP)

jzi/ mhr/

Data publikacji 07.04.2015, 10:06