Polityka i społeczeństwo

CIR: obradowała Rada Ministrów (komunikat)

07.04.2015, 16:00aktualizacja: 07.04.2015, 16:00

- CIR informuje:

Podczas dzisiejszych obrad Rada Ministrów przyjęła stanowisko w sprawie wizyty Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego na Ukrainie w dniach 8-9 kwietnia 2015 roku. Stanowisko przedłożył minister spraw zagranicznych.

Zasadniczym celem wizyty prezydenta Bronisława Komorowskiego na Ukrainie jest udział w uroczystościach 75. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej, które odbędą się na Cmentarzu Wojennym w Kijowie-Bykowni. Spoczywają tam szczątki 3.435 polskich obywateli z tzw. Ukraińskiej Listy Katyńskiej.

Kluczowym punktem wizyty prezydenta Komorowskiego będzie, pierwsze w historii stosunków dwustronnych, wystąpienie w Radzie Najwyższej, które poprzedzi rozmowa w cztery oczy z prezydentem Petrem Poroszenką.

Podczas dwudniowej wizyty na Ukrainie przewiduje się również spotkanie z premierem Ukrainy A. Jaceniukiem oraz przewodniczącym Rady Najwyższej Ukrainy W. Grojsmanem. Rozmowy będą dotyczyły głównie spraw bezpieczeństwa, współpracy dwustronnej, przebiegu i perspektyw reform na Ukrainie.

W planie wizyty prezydenta Komorowskiego przewidziano także spotkania z Polakami mieszkającymi na Ukrainie.

kom/ ksi/

Data publikacji 07.04.2015, 16:00