Francja: w środę strajk kontrolerów lotów, utrudnienia w całym kraju

07.04.2015, 18:19aktualizacja: 07.04.2015, 18:19

Z powodu strajku kontrolerów ruchu powietrznego w środę we Francji odwołanych ma zostać około 40 proc. lotów - ogłosiła we wtorek francuska Dyrekcja Generalna Lotnictwa Cywilnego (DGAC). Utrudnienia są oczekiwane na całym terytorium kraju.

W celu ograniczenia zakłóceń DGAC zaapelowała do przewoźników o prewencyjne ograniczenie lotów w środę o 40 proc. i wezwała pasażerów, by dowiadywali się bezpośrednio u przewoźnika o interesujące ich połączenia.

Główny związek kontrolerów ruchu powietrznego SNCTA, zrzeszający 41 proc. z 4 tys. pracowników, wezwał członków do przerw w pracy 8 i 9 kwietnia, a także od 16 do 18 kwietnia i od 29 kwietnia do 2 maja.

Związek domaga się negocjacji przede wszystkim na temat organizacji pracy i wieku emerytalnego kontrolerów.

Strajk ma najbardziej dotknąć linie Air France, których portem macierzystym jest paryskie lotnisko Roissy-Charles de Gaulle. (PAP)

ksaj/ ap/

Data publikacji 07.04.2015, 18:19