I Ogólnopolskie prawybory prezydenckie 2015 na Wyborca.pl

07.04.2015, 14:12aktualizacja: 07.04.2015, 14:12

portal Wyborca.pl - fot. 2
W najbliższy weekend (10 -12 kwietnia) - od piątkowego poranka do niedzielnego wieczora - portal Wyborca.pl organizować będzie Internetowe prawybory Prezydenckie. Każdy obywatel (w tym Polonia Zagraniczna) może wejść na stronę www.wyborca.pl i zapoznać się z sylwetkami kandydatów i nawet traktując to jako ciekawostkę, oddać swój wirtualny głos.

"Lokal wyborczy" na portalu będzie otwarty od 10 kwietnia (piątek) od godz. 8:00 do 12 kwietnia (niedziela) do godz. 20:00. Kto wygra prawybory i jaką ilością głosów, przekonamy się następnego dnia rano.

Fundacja Polonia Civilis od 2013 roku działa na rzecz zwiększenia uczestnictwa obywateli w wyborach. Wspólnie z należącym do fundacji portalem społeczności lokalnych Wyborca.pl organizują akcje profrekwencyjne z udziałem młodzieży na terenie całego kraju.

Wyniki internetowych prawyborów nie są prawnie wiążące, ale akcja jest bardzo pożyteczna, bo aktywizuje obywateli i promuje nowe formy głosowania. Przykładem nowych trendów jest Estonia, która od kilku lat przeprowadza wybory z możliwością oddawania głosów również przez Internet. Możliwe, że i Polacy w ciągu najbliższych kilku lat będą mogli głosować w ten sposób.

Zapraszamy głosowania w prawyborach.

KONTAKT:

Waldemar Sikorski