QUMAK SA Złożenie przez Spółkę pozwu przeciwko Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Dolnośląskiego

08.04.2015, 11:59aktualizacja: 08.04.2015, 11:59

Raport bieżący 17/2015

Zarząd Qumak S.A. (dalej jako Spółka, Wykonawca) informuje, że w dniu 7 kwietnia 2015 roku złożył w Sądzie Okręgowym w Warszawie przeciwko Województwu Dolnośląskiemu - Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Dolnośląskiego (dalej jako Urząd, Zamawiający).

W ww. pozwie Spółka wnosi o:

1. Zasądzenie od Zamawiającego kwoty 95.627.679,51 zł wraz z odsetkami w wysokości ustawowej od dnia 24 marca 2015 r. na którą składają się:

a. należne wynagrodzenie umowne z tytułu realizacji Umowy pomniejszone o cześć uregulowaną uprzednio przez Zamawiającego, w kwocie 64.709.414,40 zł, oraz

b. odszkodowanie należne na pokrycie szkody poniesionej przez Spółkę (koszty realizacji projektu) w wysokości 30.918.265,11 zł.

2. Ustalenie braku prawa do żądania od Spółki zapłaty kary umownej w wysokości 26.800.000,00 zł naliczonej przez Zamawiającego z tytułu odstąpienia od Umowy na realizację projektu: Regionalna platforma informacyjna dla mieszkańców i samorządów Dolnego Śląska "e-Dolnyslask" z dnia 22 lipca 2013 r. z winy Wykonawcy.

3. Ustalenie braku prawa do żądania zapłaty kary umownej w wysokości 7.167.895,20 zł, naliczonej przez Zamawiającego z tytułu opóźnienia w realizacji poszczególnych etapów Umowy.

Sumaryczna wartość przedmiotu sporu wynosi 129.595.538,70 zł.

Przedmiotem Umowy zawartej w dniu 22 lipca 2013 r., której dotyczy spór było opracowanie, wykonanie i wdrożenie bazy wiedzy o Dolnym Śląsku oraz związanej infrastruktury sprzętowo-programowej dla potrzeb projektu pn. Regionalna platforma informacyjna dla mieszkańców i samorządów Dolnego Śląska "e-Dolnyslask", pełnienie funkcji Operatora platformy wraz z promocją projektu oraz przeprowadzeniem działań marketingowych wpisanych w strategię rynkową platformy. Wynagrodzenie z tytułu wykonania przedmiotu umowy wynosiło 53.600.000,00 zł netto. O zawarciu niniejszej Umowy Spółka informowała raportem bieżącym nr 41/2013 z dnia 22 lipca 2013 r., a o Aneksie wydłużającym termin jej realizacji do 20 lutego 2015 r. raportem nr 1/2015 z dnia 5 stycznia 2015 r.

W dniu 24 lutego 2015 r. do Spółki wpłynęło odstąpienie przez Zamawiającego od ww. Umowy z winy Wykonawcy, które zdaniem Zarządu Spółki było całkowicie bezzasadne. O otrzymaniu oświadczenia o odstąpieniu od ww. Umowy Spółka informowała raportem bieżącym nr 11/2015 z dnia 24 lutego 2015 r.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 1) Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz