PRZETWÓRSTWO TWORZYW SZTUCZNYCH PLAST-BOX SA Informacje dotyczące spółki zależnej "PLAST-BOX UKRAINA" Sp. z o.o.

16.04.2015, 18:06aktualizacja: 16.04.2015, 18:06

Raport bieżący 17/2015

W świetle otrzymanych wyników finansowych spółki zależnej "Plast-Box Ukraina" Sp. z o.o. (dalej "Plast-Box Ukraina") za I kwartał 2015 roku, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 5/2015 z 27 stycznia 2015 r., Zarząd spółki Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych "Plast-Box" S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż dalsza dewaluacja hrywny ukraińskiej spowodowała powstanie ujemnych różnic kursowych, które przełożyły się na osiągnięte przez Plast-Box Ukraina rezultaty finansowe w I kwartale 2015 roku. Ukraińska spółka wypracowała zysk operacyjny w wysokości 14,9 mln hrywien, jednak nie pozwolił on pokryć całości strat wynikających z różnic kursowych, których wartość na dzień 31.03.2015 r. wyniosła 21 mln hrywien. Zarząd podkreśla przy tym, że 18 mln hrywien straty na różnicach kursowych ma charakter niezrealizowany i wynika z wyceny bilansowej zobowiązań i należności walutowych. W rezultacie, niekorzystna sytuacja na rynku walutowym zdeterminowała wynik Plast-Box Ukraina w I kwartale 2015 r., który wyniósł -6,2 mln hrywien.

Spółka ukraińska kontynuuje przyjęte w 2014 roku działania operacyjne zmierzające do minimalizowania wpływu różnic kursowych na działalność "Plast-Box Ukraina", czego efekty obserwujemy już w kwietniu 2015r. Bieżące umocnienie kursu hrywny do euro oraz wzrost wartości sprzedaży zapasów wycenionych po nowym wyższym kursie pozwalają spodziewać się wyników finansowych pokrywających w znaczącej części powstałe w I kwartale br. straty na działalności finansowej. Wiele zależy jednak od stabilności wewnętrznego rynku walutowego Ukrainy, na co Zarząd Spółki nie ma bezpośredniego wpływu. Wszystkie bieżące i przyszłe decyzje Zarządu będą miały charakter stabilizacyjny z oczekiwanym pozytywnym wpływem na wyniki spółki Plast-Box Ukraina w kolejnych okresach.

Opierając się na bieżących wynikach Zarząd wskazuje jednocześnie, że Spółka realizuje wyniki jednostkowe przewyższające przyjęte przez Zarząd założenia osiągając po I kwartale 2015 r. 29,5 mln zł przychodów ogółem i 1,6 mln zł zysku netto.

Zarząd Spółki informuje, że w przypadku zmiany sytuacji Emitenta lub jego spółki zależnej "Plast-Box" Ukraina" Sp. z o.o. w związku z sytuacją na Ukrainie, Spółka poinformuje o tym odpowiednim raportem.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz