Zostały niecałe dwa tygodnie na złożenie PIT-a

18.04.2015, 09:04aktualizacja: 18.04.2015, 09:04

Zostały niecałe dwa tygodnie na złożenie deklaracji podatkowej PIT za ubiegły rok i ewentualną zapłatę podatku. Mamy na to czas do czwartku, 30 kwietnia. W przypadku deklaracji przesyłanych pocztą decyduje data stempla pocztowego.

Ministerstwo Finansów namawia do rozliczenia przez internet za pomocą systemu e-Deklaracje. Według rzeczniczki prasowej MF Wiesławy Dróżdż to najprostszy, najszybszy, a jednocześnie bezpieczny sposób rozliczenia się z fiskusem. Do piątku system ten przyjął ponad 5,2 mln e-PIT-ów za 2014 r., bijąc tym samym ubiegłoroczny rekord. Ministerstwo liczy, że w tym roku podatnicy prześlą w ten sposób nawet 7 mln elektronicznych PIT-ów.

"Od połowy marca podatnicy rozliczający PIT-37 mogą korzystać z możliwości wstępnie wypełnionego zeznania podatkowego (PFR), które zostało udostępnione w Portalu Podatkowym Ministerstwa Finansów" - powiedziała PAP Dróżdż. "Oczywiście można się też rozliczyć w tradycyjny sposób - do czego jednak nie namawiamy - wypełniając papierową deklarację podatkową. Można ją przekazać osobiście do urzędu skarbowego, wysłać pocztą lub przesłać za pomocą tzw. PIT-omatu. To urządzenia do przyjmowania PIT-ów znajdujące się w niektórych urzędach gmin, oddalonych znacznie od urzędów skarbowych" - wyjaśniła.

Rzeczniczka powiedziała, że jeśli ktoś nada PIT na poczcie 30 kwietnia, a deklaracja trafi do urzędu skarbowego w maju, to będzie to absolutnie zgodne z prawem. "Liczy się bowiem data stempla pocztowego" - przypomniała. Dodała, że podatnik, który nie wyśle deklaracji w terminie, powinien jak najszybciej nadrobić zaległość i wyjaśnić przyczyny spóźnienia. "Każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie. Wolą urzędów skarbowych nie jest nakładanie kar na podatników, którzy np. z przyczyn losowych spóźnili się z deklaracją" - zapewniła. (PAP)

mmu/ son/

Data publikacji 18.04.2015, 09:04