Zmienna pogoda w kwietniu może pomóc pszczelarzom

19.04.2015, 13:14aktualizacja: 19.04.2015, 13:14

Zmienna pogoda w kwietniu może pomóc pszczelarzom, bo wraz z nieco spóźnioną, ale obfitszą wegetacją pojawi się więcej pszczół w lepszej kondycji; owady powinny wyprodukować więcej miodu" – uważa prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.

"Tegoroczna warunki pogodowe nie sprzyjają zbiorom miodów wiosennych. Bywają dni, że jest ciepło i słonecznie, ale często też temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni Celsjusza, co uniemożliwia pszczołom opuszczanie uli oraz zbieranie nektaru" – powiedział prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

Dodał, że w tym roku pszczoły zebrały już nektar z niektórych kwiatów m.in. wierzby iwy. "Obecnie rozpoczyna się kwitnienie mniszka lekarskiego i pospolitego, śliwy, tarniny, a niebawem zacznie kwitnąć jabłoń i wiśnia" - powiedział prezes rzeszowskich pszczelarzy.

W jego ocenie, dotychczasowe zbiory miodów wiosennych "były krótkie i przeznaczone jedynie na rozwój pszczół". "Kapryśna pogoda pozwoliła np. jedynie na dwudniowy zbiór pożytków z iwy" – przypomniał Dylon.

Podkreślił jednak, że "zmienna pogoda w kwietniu, która utrudnia normalny rozwój rodzin pszczelich może jednak pomóc pszczelarzom". "Wraz z nieco spóźnioną, ale obfitszą wegetacją pojawi się więcej pszczół w lepszej kondycji; w konsekwencji owady powinny wyprodukować więcej miodu" – wyjaśnił.

Dylon uważa, że jeśli nie nastąpi nagłe załamanie pogody, miody majowe pojawią się pod koniec przyszłego miesiąca.

W 2014 r. podkarpaccy pszczelarze zebrali średnio tylko 9,5 kg miodu z jednego ula. Były to najniższe zbiory od kilkunastu lat; praktycznie nie było miodu ze spadzi drzew iglastych. Pogoda nie sprzyjała rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje spadź.

Z Podkarpacia pochodzi ok. 40 proc. miodu spadziowego w Polsce. (PAP)

kyc/ pz/

Data publikacji 19.04.2015, 13:14